2023-02-08 08:31Pressmeddelande

Medeltid och rustningsmakeri på Kulturen i Lund

Lördagen den 18 februari kl 13 blir det dubbelinvigning på Kulturen i Lund! Vi återinviger Metropolis – Lund och medeltiden efter en uppdatering och omarbetning. Samtidigt inviger vi vandringsutställningen Mästarprovet – En rustning blir till, som är producerad av rustningsmakare Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Pressvisning av båda utställningarna fredag 17 februari kl 10.30. Anmäl gärna om ni kommer!

I Metropolis – Lund och medeltiden visar vi en rik skatt av föremål som Kulturens arkeologer har grävt fram i Lund under mer än 130 år. Vi berättar om en tid då staden Lund, som då tillhörde Danmark, blev ett viktigt kyrkligt centrum med en ärkebiskop – en metropolit – som hade makt över den nordiska kyrkoprovinsen. Till staden sökte sig många yrkesgrupper för att tillgodose behov av olika varor och hantverk. 

I utställningen berättar vi om medeltida kultur utifrån olika teman. I rummet med temat ”Arbeta i staden” kan man se fyra nyproducerade korta filmer som skildrar olika hantverk: spinning och vävning, knivsmide, skomakeri och timmermansarbete. Vi har uppdaterat utställningens texter utifrån ny kunskap och tillfört några nya föremål. Den tematiska presentationen har kompletterats med två kronologiskt uppbyggda bildspel som tar avstamp i tiden före Lunds tillkomst och sedan berättar om händelser som påverkat Lund från 900-talets slut fram till 1679. Läs mer om utställningen i vårt tidigare pressmeddelande.

I Mästarprovet – En rustning blir till visas en rekonstruktion av en 1500-talsrustning, tillverkad i nutid av rustningsmakare Albert Collins. Du får se den färdiga rustningen, rekonstruktioner av underplaggen och verktyg som har använts. Du kan prova hur det är att hålla i en hjullåspistol med en rustningshandske, och i bilder och filmer får du ta del av tillverkningen som har skett med traditionella metoder, med rekonstruerade 1500-talsverktyg. Läs mer om utställningen i vårt tidigare pressmeddelande.

Utställningar:
Metropolis – Lund och medeltiden, uppdaterad och omarbetad. Invigs 18 februari och visas tillsvidare.

Mästarprovet – En rustning blir till, vandringsutställning producerad av rustningsmakare Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Uställningsperiod 18 februari–5 november 2023.

Plats:
Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Pressvisning: Fredag 17 februari kl 10.30. Gunilla Gardelin berättar först om Metropolis – Lund och medeltiden, och sedan går vi till nästa utställningslokal där Albert Collins berättar om Mästarprovet – En rustning blir till. Vi vill gärna veta om ni kommer; mejla maria.bohlin@kulturen.com.

Invigning:
Lördag 18 februari kl 13–15. Det blir tal, medeltida musik, uppvisning av medeltida kläder och föredrag. Läs mer på www.kulturen.com

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner så ser du ett presskit för Metropolis och ett presskit för Mästarprovet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterade presskit