2023-01-17 09:00Pressmeddelande

"Mästarprovet – En rustning blir till" visas på Kulturen i Lund från 18 februari

Till vänster rekonstruerad 1560-tals-rustning, foto Joel Junsjö.Till höger Albert Collins, foto Ylva Sundgren. Foto: Joel Junsjö och Ylva Sundgren.

I utställningen Mästarprovet – En rustning blir till visas en rekonstruktion av en 1500-talsrustning, tillverkad i nutid av rustningsmakare Albert Collins. Du får se den färdiga rustningen, rekonstruktioner av underplaggen och verktyg som har använts. Du kan prova hur det är att hålla i en hjullåspistol med en rustningshandske, och i bilder och filmer får du ta del av tillverkningen som har skett med traditionella metoder, med rekonstruerade 1500-talsverktyg. Pressvisning 17 februari kl 10.30.

Det här är en vandringsutställning som är producerad av Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Den har bara visats på Livrustkammaren i Stockholm tidigare. Utställningen visas inne i utställningen Vapen – makt över liv, i Textilhallen.

– Det är så kul att nu få visa utställningen på Kulturen i Lund, för den skånska publiken, säger Albert Collins.

Förlagorna till Albert Collins rustning är två rustningar tillverkade åt Erik XIV på 1560-talet, som finns i Livrustkammaren i Stockholm. Rustningen är en del av ett rustningsgarnityr. Så som den visas i utställningen är den anpassad för tornering till fots, en typ av tornering där man ska försöka bryta sitt svärd mot motståndarens rustning. Förlagan till hjälmen, Erik XIV:s hjälm, har många huggmärken på kammen och visiret efter just denna typ av tornering. En del av utställningen visar de olika användningsområden rustningen har och dess beväpning.

En rustning är inte komplett utan dess underplagg, därför bestämdes tidigt i projektet att även dessa skulle rekonstrueras. Förlagan till dessa är de så kallade Sturedräkterna, plagg som bevarats efter att Erik XIV låtit avrätta sturarna på Uppsala slott 1567 och som finns utställda i Uppsala domkyrka. Tröjan i svart siden och hosorna i svartmålat älgsämskskinn är utställda på en separat docka så att det går att studera dessa på nära håll.

Här finns också historik kring de kungliga rustningsverkstäderna i Arboga, grundade av kung Gustav Vasa. Hur har de tyska rustningsmästarna i Arboga stilmässigt påverkat hur de svensktillverkade rustningarna ser ut?

– Vi blev så imponerade när vi kom i kontakt med den här utställningen och tänkte att vi måste visa den hos oss! Den handlar om historia, nyfikenhet, kunskap och inte minst om hantverksskicklighet, säger Christian Penalva som är utställningschef på Kulturen i Lund.

Mästarprovet bygger på ett projekt där Albert Collins tillverkade en hel rustning. I september 2020 fick han sitt mästarbrev i rustningssmide, och blev därmed den första i Sverige med denna officiella titel sedan Olof Berg, rustningsmakarmästare i Stockholm, dog 1781.

Utställning: Mästarprovet – En rustning blir till, vandringsutställning producerad av Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Utställningen visas inne i utställningen Vapen – makt över liv, i Textilhallen.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Utställningsperiod: 18 februari–5 november 2023

Invigning: Lördag 18 februari kl 13–15.  Det blir en gemensam invigning för Mästarprovet – En rustning blir till och för den uppdaterade och omarbetade utställningen Metropolis – Lund och medeltiden.

Pressvisning: Fredag 17 februari kl 10.30. Det blir en gemensam pressvisning för Mästarprovet – En rustning blir till och för den uppdaterade och omarbetade utställningen Metropolis – Lund och medeltiden. Vi vill gärna veta i förväg om du kommer, mejla maria.bohlin@kulturen.com. Albert Collins och Gunilla Gardelin berättar om utställningarna och svarar på frågor. 

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskit. Fotograf anges i anslutning till varje bild.

Videon visar korta klipp ur filmer som visas i utställningen "Mästarprovet – En rustning blir till" (inget ljud). 

 



Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin