Just nu pågår den mest omfattande arkeologiska undersökningen som gjorts på många år i Lund, i kvarteret Sankt Mikael precis intill Kulturen i Lund. Från 7 maj till 10 oktober håller arkeologerna korta lunchvisningar med senaste nytt kl 12.00–12.15, och flera gånger under sommaren blir det kvällsvisningar.
Kvarteret ligger nära domkyrkan, i ett område där det var tätt med kyrkliga institutioner under medeltiden. Dessutom är undersökningsplatsen en del av det område där Lund började växa fram i slutet av 900-talet. Kulturen är huvudman för undersökningen, och gör den i samarbete med Arkeologerna och Sydsvensk Arkeologi AB. Läs mer om undersökningen i ett tidigare pressmeddelande.
Under fältarbetet kommer arkeologerna ha följande visningar:
Pressbild:
Bifogas, scrolla ner. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen "Ladda ner". Ta gärna bilder på plats!
Kontakt:
Stefan Larsson, arkeolog på Kulturen och projektledare, 046-35 04 19, stefan.larsson@kulturen.com
Annika Knarrström, arkeolog på Arkeologerna, 0761-28 42 72, annika.knarrstrom@arkeologerna.com
Kulturen, vars formella namn är Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, är en ideell förening stiftad 1882 med cirka 3 500 medlemmar. Kulturen har Sveriges största samling av kulturhistoriska föremål från södra Sverige, stora samlingar av jämförande föremål från hela världen och norra Europas största medeltidsarkeologiska samling. Kulturen har besöksmål i fem skånska kommuner. Huvuddelen av den publika verksamheten utförs på Kulturen i Lund. De övriga besöksmålen är Kulturens Östarp, Livets museum, Medicinhistoriska museet i Helsingborg, Hökeriet, Tegnérmuseet, Norlindmuseet samt Bosjöklosters mölla. Utifrån en bred definition av kulturarvsbegreppet, som inbegriper både det materiella och immateriella kulturarvet, driver Kulturen utställningsverksamhet, dokumentation, insamling, vård, magasinering, vetenskaplig bearbetning, programverksamhet och pedagogisk verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Kulturen utför även uppdrag inom arkeologi och bebyggelseantikvarisk verksamhet i framför allt södra Sverige. Kulturen ska vara en resurs och ett kunskapscentrum för hela regionen genom att vara rörligt, tillgängligt och serviceinriktat. Kulturen ska också, utifrån sin samlade kompetens, inta en självständig roll i frågor som rör kulturarv.