2019-01-14 10:20Pressmeddelande

Pressvisning av id:TRANS på Kulturen i Lund

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin. 
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

I utställningen Id: TRANS – Från kung Kristina till idag lyfter fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin fram transpersoners liv, situation och rättigheter. Förutom ett 60-tal bilder samt videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner får besökaren möta ”Kung Kristina” och andra historiska förebilder för transrörelsen.

Transpersoner har funnits i alla tider, det finns åtskilliga berättelser genom historien som vittnar om deras regelbundna närvaro. Ändå har transpersoners erfarenheter och liv ständigt marginaliserats, förringats, hånats och ignorerats. Samhällets behandling har stundtals varit skoningslös.

Men de senaste åren har något hänt. Transpersoners liv och ställning har blivit en del av den offentliga debatten och synligheten har ökat. Utställningen id:TRANS är en del av detta synliggörande.

I tonåren upptäckte Elisabeth Ohlson Wallin drottning Kristina, vars könsöverskridande identitet blev en förebild för henne. När Elisabeth, efter att tidigare ha skildrat i huvudsak homosexuella, beslutade sig för att fokusera på transpersoner blev drottning Kristina en utgångspunkt. Det blev en utställning, en bok och tillsammans med Aleksa Lundberg skapade hon pjäsen Kung Kristina Alexander som spelades på Strindbergs Intima Teater. En filmad version av föreställningen kommer att visas på Kulturen i Lund i vår.

I utställningen id:TRANS möter besökaren transpersoner idag genom fotografier, filminstallationer och röster. Vi får också inblick i kampen för att få vara den man är, att få sin identitet bekräftad genom personnummer, angivelse av kön på id-kort eller skolans klasslistor, processen för att få könsbekräftande kirurgi. Att ständigt bli kallad vid fel namn, fel pronomen och möta oförstående blickar är något som väldigt många transpersoner har erfarenhet av.  

I en del av utställningen har Ohlson Wallin inspirerats av det Rembrandska ljuset och skapat fotografier som presenteras i guldramar. De anspelar på 1600-talsporträtt och påminner oss om att transpersoner alltid har funnits. Under 1600-talet var porträttet inte bara en avbildning av en person utan symboliserade makt och status. Genom dessa bilder får också transpersonerna makt. Bilderna ger en historia åt de historielösa, en historia att vara stolt över och känna gemenskap kring.

I utställningen ifrågasätts samhällets snäva tvåkönsnorm, som är en förenklad bild av den mer komplexa verkligheten. Vissa föds intersexuella, med ett tredje kön som inte passar in i rådande mallar. Kromosomuppsättningarna kan också variera, utan att nödvändigtvis påverka det fysiska utseendet. Sättet att se på kön påverkar också våra sociala koder och hur vi registreras i juridiska handlingar. Kravet på att transpersoner ska sterilisera sig för att få byta juridisk kön avskaffades först 2013. I år – 2019 – har en lagändring trätt i kraft som innebär att brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering även omfattar att hota, uttrycka missaktning eller diskriminera transpersoner.

Utställningen är producerad med stöd från Postkodsstiftelsen. Den har tidigare visats på Dalarnas museum, Länsmuseet Gävleborg och Länsmuseet Västernorrland. Till utställningen finns en Lärarhandledning, som förstås kan ge fördjupad kunskap till fler än lärare och elever.

Utställning: id: TRANS – Från Kung Kristina till idag, en utställning gjord av Elisabeth Ohlson Wallin

Pressvisning: Fredagen den 25 januari kl 10.30. Elisabeth Ohlson Wallin är på plats och berättar om utställningen.

Invigning: Lördagen den 26 januari kl 13.00. Elisabeth Ohlson Wallin invigningstalar.

Utställningsperiod: 26 januari–5 maj 2019

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

Bilaga: Lärarhandledning (pdf)

För mer information:

Christian Penalva, utställningschef på Kulturen, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com

Anna Ekman, projektledare på Kulturen, 046-35 04 41, anna.ekman@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media