2019-05-21 07:18Pressmeddelande

På liv & död – Kulturens årsbok 2019

På liv & död – Kulturens årsbok 2019På liv & död – Kulturens årsbok 2019

Årets upplaga av Kulturens årsbok gör nedslag i den skånska medicinhistorien – en värld på liv och död.

Här trängs kropp, hälsa, sjukdom, behandlingsmetoder, livselixir, badhus och smuts med vetenskapliga framsteg i form av tekniska landvinningar och fantastiska upptäckter. I flera artiklar berättas om livet och vården vid några av de stora psykiatriska institutionerna i Skåne såsom Sankt Lars sjukhus och Vipeholms sjukhus.

Ett återkommande tema i boken är den starka kopplingen till framväxten av den moderna välfärdsstaten. Utvecklingen från undermåliga bostäder, utbredd trångboddhet, fattigdom och näringsfattig mat till dagens välfärdssamhälle har gått fort. De mänskliga levnadsvillkoren har under de senaste hundra åren förändrats radikalt. Idag talar vi om livsstilssjukdomar, kopplade till just välfärdssamhället, som den största riskfaktorn för ohälsa för människor i den rikare delen av världen.

Boken tar sin utgångspunkt i att Kulturen sedan 2012 på uppdrag av Region Skåne förvaltar Region Skånes medicinhistoriska samling. Samlingen omfattar drygt 34 000 föremål och 4 000 digitala fotografier. Kulturen driver även Livets museum i Lund och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, i nära samarbete med Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet respektive Helsingborgs medicinhistoriska förening.

Den 28 maj har vi Årsbokskalas på Kulturen i Lund. Då berättar några av författarna om sina artiklar. 

Ny bok: På liv & död – Kulturens årsbok 2019.
ISBN: 978-91-87054-13-6. ISSN: 0454-5915.

Om du vill skriva om boken och vill ha ett recensionsex, mejla info@kulturen.com. Du kan få boken i fysisk form eller som pdf via e-post. 

Årsboken finns att köpa i museibutiken på Kulturen i Lund. Har man inte möjlighet att besöka Kulturen kan man mejla receptionen@kulturen.com, för att be att få den skickad med post, mot portoavgift. Alla som är medlemmar i Kulturen får årsboken gratis. 

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner. För att ladda ner en högupplöst bild, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

För mer information: Mats Engström, intendent och redaktör för årsboken 2019, 046-35 04 08, mats.engstrom@kulturen.com.

 Om Kulturen i Lund

Kulturen, vars formella namn är Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, är en ideell förening stiftad 1882 med idag cirka 3 500 medlemmar. Kulturen har besöksmål i fem skånska kommuner. Huvuddelen av den publika verksamheten utförs på museet och friluftsmuseet Kulturen i Lund, som invigdes 1892. Kulturen i Lund är ett av Skånes tre länsmuseer.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media