Kulturens pressrum


Med hjälp av denna ultraljudsapparat, som ursprungligen lånades ut av Siemens i Tyskland, utvecklade hjärtläkaren Inge Edler och fysikern Hellmuth Hertz världens första användbara teknik för att undersöka hjärtat med hjälp av ultraljud. Metoden benämns idag ekokardiografi. 

För att apparaten skulle kunna användas för hjärtdiagnostik lät Hertz modifiera den på Fysiska institutionens verkstad i Lund så att den kunde registrera kurvor. Den första registreringen av ultraljudseko från hjärtat, gjord med denna apparat, utfördes den 29 oktober 1953. Ur Region Skånes medicin-historiska samling. Foto: Emma Krantz.

Kulturens årsbok 2019 – ultraljudsapparat.JPG

Med hjälp av denna ultraljudsapparat, som ursprungligen lånades ut av Siemens i Tyskland, utvecklade hjärtläkaren Inge Edler och fysikern Hellmuth Hertz världens första användbara teknik för att undersöka hjärtat med hjälp av ultraljud. Metoden benämns idag ekokardiografi. För att apparaten skulle kunna användas för hjärtdiagnostik lät Hertz modifiera den på Fysiska institutionens verkstad i Lund så att den kunde registrera kurvor. Den första registreringen av ultraljudseko från hjärtat, gjord med denna apparat, utfördes den 29 oktober 1953. Ur Region Skånes medicin-historiska samling. Foto: Emma Krantz.
Fil typ:jpeg
Licens:Media use
Storlek:3035kb