2020-08-20 08:01Pressmeddelande

Östarpsdagen avslutar sommarsäsongen på Kulturens Östarp

Prova på handtröskning med slaga. Foto: Viveca Ohlsson, KulturenProva på handtröskning med slaga. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Den 30 augusti är det dags för årets upplaga av Östarpsdagen. Det blir en dag med olika visningar, barnaktiviteter, hantverk och musik i det vackra landskapet som omger korsvirkesgården Gamlegård på Kulturens Östarp. Vi har tagit hänsyn till rådande Corona-restriktioner när vi har planerat, och nästan alla aktiviteter sker utomhus.

På friluftsmuseet Kulturens Östarp kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett vackert kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, byggd 1812, som är öppen för besökare under sommaren. Resten av året kan man promenera på området på egen hand, eller följa Östarpsspåret.

Program för Östarpsdagen:
Kl 11–16 Gamlegård är öppen
Kl 11–16 Växtförsäljning i Gamlegårds köksträdgård 
Kl 11–16 Ambulerande musik med riksspeleman Erik Ask-Upmark
Kl 11.30–12.15  Teater Sagohusets ”Insektsorkester”, föreställning för barn från 4 år.
Kl 12–14 Täljning med Gamlegårds piga
Kl 13.00 Djurvisning med Emma Johansson, gårdsbrukare på Kulturens Östarp
Kl 13.30–14.15  Staffan Björklunds barnteater spelar ”Två på ett strå” med rotfruktsverkstad
Kl 14.00–14.40 Visning av Gamlegård och trädgården

Under dagen kommer ni också att kunna prova på handtröskning med slaga och se täcktäckaren Eje Arén jobba med ryggningen av ett av stråtaken på Gamlegård. Militärhistoriker Thorbjörn Sjunneson har uppvisning till häst och berättar om Östarps ryttare under 1700- och 1800-talet.

På innergården berättar Kögels biodling om biodling för nybörjare och krukmakaren Alexander Krohn visar hur traditionell brukskeramik i lergods tillverkas. Annika Eklind visar nålbildning, Jeanett Magnusson från Fogdarps Alpacka visar tovning och Kulturens konservator Åsa Tornborg och Therese Svensson från Gillet Skånska Spetsar visar traditionell skånsk knyppling, ullberedning och spinning.

Barnen är välkomna att pyssla på innergården, prova pig- och drängkläder och leka med tidstypiska leksaker. Glöm inte att gå runt och se alla våra lantrasdjur!

När det sedan är dags för en paus kan ni äta gott på Östarps Gästgivaregård, fika vid Lions Club Romeleåsens fikastånd eller ta med egen picknickkorg!

Skyltar på plats kommer att påminna besökarna om att hålla avstånd och följa Corona-restriktionerna. Vi ber besökarna att påminna varandra också!

Evenemang: Östarpsdagen

Plats: Kulturens Östarp i Sjöbo kommun (länk till Google maps)

Datum och tid: Söndag 30 augusti kl 11–16.

Entré: vuxna 60 kr, besökare 0–18 år samt Kulturens medlemmar fri entré. Biljetter kan förköpas via www.kulturen.com/program eller köpas med kontanter eller Swish på plats. Det kostar 20 kronor att parkera, som går direkt till Lions Club Romeleåsen.

Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

Kontakt: Programarrangör Therese Bygge, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com


Om Kulturen i Lund

Kulturens Östarp drivs av Kulturen (Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige). Föreningens största museum, där huvudverksamheten bedrivs, är Kulturen i Lund. På Kulturens Östarp kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett vackert kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som är öppen för besökare under sommarsäsongen. Året runt kan du promenera i området och äta på Östarps gästgivaregård.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin