2020-02-18 07:00Pressmeddelande

"Mopeden – en svensk designhistoria" på Kulturen i Lund i höst

Foto: Claes JohanssonFoto: Claes Johansson

I höst öppnar Mopeden – en svensk designhistoria på Kulturen i Lund. Utställningen går på djupet i mopedens designhistoria, från 1950-talet till 1970-talet. Här visas folkhems-ikonerna och de lekfulla experimenten, succéer och fiaskon. Vilka var det som designade och varifrån kom inspirationen?

Mopeden är ett fenomen i svensk nutidshistoria. Den skapades 1952 som ett billigt bruksfordon för vanligt folk. På kort tid såldes hundratusentals mopeder. Snart stod också 15-åringen och suktade i cykel- och sportaffären. Då dög det inte med en simpel cykel med hjälpmotor. De svenska tillverkarna svarade med – design! Plötsligt kunde 50-kubikaren vara en rymdraket – med toppfart på 30 km/h.

Hur hänger Margrethe-skålen och Hasselbladskameran ihop med svenska mopedklassiker? Kan man se linjerna från en Saab 99 i en Husqvarna moped? Här visas klassiska mopeder och aldrig tidigare visat material ur arkiven. Vi berättar om anonyma designhjältar och kända stjärnor som Sixten Sason, Björn Karlström, Sigvard Bernadotte och Pelle Petterson.

Mopeden – en svensk designhistoria är minnen, nostalgi och mycket mer. Det är designglädje och nya upptäckter.

(Vi kommer att meddela i ett senare pressmeddelande när pressvisningen blir, och bifoga fler pressbilder.)

Utställning: Mopeden – en svensk designhistoria. Utställningsproducent: Claes Johansson, för Kulturen

Utställningsperiod: 26 september 2020–28 februari 2021

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund

Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

Kontakt:
Niklas Ingmarsson, projektledare Kulturen, niklas.ingmarsson@kulturen.com,  046-35 04 11

Maria Bohlin, informatör Kulturen, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media