2024-02-02 06:30Pressmeddelande

Fullt fokus på barn och unga i ombyggda Allmogehallen på Kulturen i Lund

Foto: Viveca Ohlsson, KulturenAllmogehallen. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Den 17 februari öppnar vi Allmogehallen på Kulturen i Lund igen, efter en omfattande ombyggnad. I huset blir det nu fullt fokus på lek, historia och pedagogik för både yngre och äldre barn. Museets satsning på den viktiga målgruppen barn och unga har delfinansierats genom bidrag på sammanlagt drygt 10 miljoner kronor från Sparbanken Skåne genom deras ägare Sparbanksstiftelsen Finn. Vi har pressvisning av byggnaden fredagen den 16 februari kl 10.30.

På bottenvåningen finns nu en ny pedagogisk verkstad, ett pausrum för dem som vill äta matsäck, en mindre lokal för utställningar eller event, garderob, barnvagnsparkering och nya toaletter. Och så förstås den nya lekutställningen H. C. Andersens sagovärld!

Ovan: Den nya pedagogiska verkstan innan möblerna flyttas in. Trä är det dominerande materialet inne i den ombyggda Allmogehallen. 

Ombyggnaden har öppnat upp mellan våningarna för att få in mer ljus och skapa en helhet, och byggnaden har blivit mer tillgänglig genom entrédörrar som öppnar sig automatiskt och installation av en hiss.

Andra våningen öppnar nästa vår. Där blir det utställningar för barn i skolåldern som berättar om livet på landet i Skåne innan industrialiseringen, ca 1790–1850. De fyra stuginteriörerna som installerades på andra våningen redan 1929 kommer att restaureras och integreras med utställningen.

Allmogehallen byggdes 1853 som stall och uthus till det som nu kallas Vita huset (museets entréhus). Tomten köptes av Kulturen 1926 och Allmogehallen anpassades för utställningar i två våningar.

Kulturens vision har varit att renovera Allmogehallen på ett sätt som harmoniserar med byggnadens ursprung och historia, samtidigt som den anpassas för moderna behov.

Tillsammans med den nya lekplatsen som invigdes i somras är Allmogehallen Kulturens största investering på många år. Det hade inte varit möjligt att genomföra den utan hjälp från Sparbanksstiftelsen Finn och vi ser verkligen fram emot att kunna öppna byggnaden för alla besökare igen, säger museichef Gustav Olsson.

Journalister är välkomna på pressvisning av de ombyggda lokalerna fredagen den 16 februari kl 10.30, i direkt anslutning till pressvisningen av lekutställningen H.C Andersens sagovärld som börjar kl 10.00.

Pressvisning av Allmogehallen:  

Tid: Fredag 16 februari kl 10.30

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Museichef Gustav Olsson och avdelningschef Yvonne Andersson visar den ombyggda Allmogehallen och berättar om hur den kommer att användas.

OBS! Kl 10 börjar pressvisningen av lekutställningen H. C. Andersens sagovärld, som vi skickat ut ett separat pressmeddelande om. Lekutställningen är inrymd i Allmogehallen.

Kontakt: Museichef Gustav Olsson, 046-35 04 02, gustav.olsson@kulturen.com Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin