2024-02-02 06:30Pressmeddelande

H. C. Andersens sagor blir lekutställning på Kulturen

Illustration: Kasia TerczynskaIllustration: Kasia Terczynska

Lördagen den 17 februari inviger vi vår nya lekutställning H.C. Andersens sagovärld på Kulturen i Lund. Med inspiration från den världsberömde danskens mest kända sagor – t ex Prinsessan på ärten, Kejsarens nya kläder, Den ståndaktiga tennsoldaten och Den lilla Sjöjungfrun – har vi skapat olika lekmiljöer för barn i åldrarna 3 till 8 år. Pressvisning fredagen den 16 februari kl 10.00, då inbjudna barn från en förskola leker i utställningen.  

Den här gången har utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen och formgivare Heidi Saikkonen tagit utgångspunkt i hur en bok ser ut, så att barnen kliver in i jättelika bokuppslag med text och bild från sagorna. Mellan de olika bokuppslagen finns både små och stora öppningar, så man kan ta sig runt mellan sagorna nästan som i en labyrint.

På de stora bokomslagen är sagorna förkortade och i några fall lite omtolkade. De är mest tänkta som scenografi för att få fram känslan av att gå in i en bok, men kan också fungera som en snabb introduktion för dem som inte är så bekanta med H. C. Andersens sagor. Flera av sagorna finns att läsa i sin helhet i bokform i utställningen också.  

– Långsidornas väggar i lokalen är målade nattblå, som vi hoppas ska föra tankarna till sagostunder på kvällen, säger Johanna Lisberg Jensen.

Hans Christian Andersen levde 1805–1875, i en tid som på många sätt var väldigt olik samtiden. Men Johanna Lisberg Jensen tycker H.C Andersens sagor är fantasifulla och kloka, och fortfarande känns spännande.

– Det finns många lager i H.C. Andersens berättelser, allt från mobbning till mod att våga gå sin egen väg.

Det är den tionde lekutställningen Kulturen gör sen 2015 och den sjunde Heidi Saikkonen och Johanna Lisberg Jensen gör tillsammans. Den här gången har det varit lite speciellt eftersom Allmogehallen, den byggnad som bland annat innehåller lekutställningens lokal, har genomgått en omfattande renovering. Ombyggnaden innebär att premisserna för lekutställningen har ändrats en del.

– Nu har vi trätak i stället för isoleringsplattor och trägolv i stället för klinkers, vilket ger en bättre akustik och en varmare känsla, säger Johanna Lisberg Jensen.

I utställningen kan man leka efter sin egen fantasi eller ta sig an uppdrag som man hittar här och där. Bland annat kan man spela teater hos Dummerjöns och hans get, duka fint hos Snödrottningen, gömma sig i häxans träd i Elddonet eller klättra upp i Prinsessan på ärtens säng. Det finns dessutom en mysig läshörna och utklädningskläder för den som vill vara prinsessa eller prins.

Bilderna i utställningen är gjorda av flera olika konstnärer som illustrerat Andersens sagor, bland annat den danske illustratören Svend Otto S. Illustratören Kasia Terczynska har skapat en ny illustration speciellt för Kulturen, som används som utställningens frontbild.

Utställning: H. C. Andersens sagovärld – en lekutställning. Utställningen kommer att visas i nästan två år.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Pressvisning: Fredag 16 februari kl 10.00. En förskoleklass från en förskola i Lund leker i utställningen under pressvisningen. Det går bra att fotografera barnen, vi har fått skriftliga tillstånd från vårdnadshavarna. (En pressvisning om den ombyggda Allmogehallen börjar kl 10.30; vi skickar ut ett separat pressmeddelande om det). 

Invigning: Lördag 17 februari, från kl 10.30.

Pressbilder: Illustrationer av Svend Otto S. och Kasia Terczynska bifogas, scrolla ner till presskitet. Vi fotograferar när barnen leker i utställningen under pressvisningen, och kommer lägga till pressfoton i presskitet fredag eftermiddag.

Kontakt: Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com



Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin