2024-01-15 10:59Pressmeddelande

Women’s Concentration Camp Experience på Kulturen i Lund

Professor Barbara Czarnecka monterar utställningen på en av de platser där den visats tidigare. Foto Ewa Ślusarczyk.

Den 24 januari, några dagar innan Förintelsens minnesdag, invigs den polska vandringsutställningen Women’s Concentration Camp Experience på Kulturen i Lund. Utställningen berättar om kvinnors upplevelser i tyska koncentrationsläger under andra världskriget. Pressen har möjlighet att intervjua utställningens skapare professor Barbara Czarnecka onsdag 24 januari.  

I utställningen visas reproduktioner av ett sjuttiotal teckningar och akvareller gjorda i lägren. Här finns även stora målningar och installationer av samtida polska konstnärer, som har ärvda minnen av lägertraumat.

De flesta av teckningarna från lägren är gjorda av konstnären Jadwiga Simon-Pietkiewicz, som genom Vita bussarna räddades från Ravensbrück till Sverige 1945. Hennes skisser är ögonblicksbilder från koncentrationslägren och vittnar om den avhumanisering kvinnorna utsattes för. Genom bilderna och berättelser från arkivmaterial får vi insyn i hur deras levnadsvillkor såg ut i lägren, under arbete och under vila. Flera av bilderna visar den kvinnliga kroppen – ofta utmärglad, sjuk, förstörd – och ger uttryck för känslor av förtvivlan och uppgivenhet.

Produktion och samarbete
Utställningen har utformats av professor Barbara Czarnecka från Universitetet i Bialystok i Polen, som är författare till två vetenskapliga böcker om kvinnors upplevelser i koncentrationsläger. Utställningen har tidigare visats på det statliga Arkivet i Bialystok och på Museet för självständighet i Warszawa. Projektet är ett samarbete mellan Universitetet i Bialystok, fakulteten för Filologi vid Lunds Universitet och EUROPAST, Polska institutet i Stockholm och Kulturen.

Utställningen har anpassats till Kulturens lokaler och visas i anslutning till vår egen utställning Att överleva – röster från Ravensbrück. Utställningen är gjord på polska, men texterna är översatta till svenska och engelska.

Invigning 
Utställningen invigs onsdagen den 24 januari kl 15.00, då professor Barbara Czarnecka berättar om utställningen som hon skapat.

_________________________________________________________________________

Utställning: Women’s Concentration Camp Experience, vandringsutställning från Polen. Visas i anslutning till Kulturens utställning Att överleva – Röster från Ravensbrück.

Se professor Barbara Czarnecka berätta om utställningen i en video på Youtube (textad på engelska. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Utställningsperiod: 24 januari–25 augusti 2024

Invigning: 24 januari kl 15.00. Akane Kusakabe spelar musik på flygeln i Auditoriet, museichef Gustav Olsson hälsar alla välkomna och professor Barbara Czarnecka berättar om utställningen. Vi bjuder på dryck och snacks.

Pressbesök: Vill ni intervjua Barbara Czarnecka den 24 januari, innan invigningen som börjar kl 15.00? Kontakta i så fall utställningschef Christian Penalva och boka in en tid. Mejla christian.penalva@kulturen.com eller ring 046-35 04 29.

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner till presskit. Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin