2017-02-10 07:30Pressmeddelande

Vi samlar in flyktingars berättelser

null

Människors minnen och berättelser är viktiga för att förstå tiden vi lever i. Därför samlar nu de tre regionmuseerna i Skåne och Lunds universitet in flyktingars berättelser.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturen, Malmö Museer, Regionmuseet Kristianstad och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Sedan hösten 2015 dokumenteras olika sidor av flyktingskap och integration, volontärarbete och aktivism. Dokumentationsprojektet har erhållit stöd från Kultur Skåne och Statens Kulturråd.

Under februari börjar vi samla in berättelser från människor som av olika anledningar och vid olika tidpunkter kommit som flyktingar till Sverige, och från människor som är eller har varit engagerad i olika insatser där de kommit i kontakt med människor som flytt till Sverige.

Berättelserna kan vara hur korta eller långa som helst. Uppropet till flyktingar har vi översatt till engelska, tingrinska, pashto, dari och arabiska. Uppropet till frivilligarbetare har än så länge bara översatts till engelska. Svaren kan lämnas på vilket språk man vill.

Vi kommer att sprida uppropet till organisationer som arbetar med flyktingmottagande, till språkkaféer, folkhögskolor, flyktingboenden, hjälporganisationer och så vidare. Vi lägger också ut uppropet på Kulturens webb www.kulturen.com/samlingar.

Berättelserna blir en del av det material som finns i museernas arkiv och kan komma att användas för forskning, i utställningar eller andra presentationer.

För mer information:

Charlotte Åkerman, chef för Samlingsavdelningen på Kulturen, charlotte.akerman@kulturen.com, 046-35 04 16

Karin Hindfelt, intendent på Kulturen, karin.hindfelt@kulturen.com, 046-35 04 12

Pressbild:

En pressbild bifogas, scrolla ner och klicka på bilden för att ladda ner den högupplöst. Foto: Andreas Nilsson, Malmö Museer.

Övriga bilagor: 

Uppropen på svenska bifogas som pdf:er

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin