2013-06-10 06:30Pressmeddelande

Vi firar Kulturens nya årsbok Laddat

null

Onsdagen den 12 juni kl 16.00 firar vi Kulturens nya årsbok Laddat. Årsbokens redaktör Karin Schönberg och några av artikelförfattarna berättar om boken och vi bjuder besökarna på tårta. I år är temat för Kulturens årsbok berättelser kring jakt, vapen och krig. I Laddat skildras jaktens äldre kulturhistoria, spåren i landskapet och även kvinnors jakt. Boken har ett rikt bildmaterial som visar vapen, konst och föremål med jaktmotiv ur museets samlingar

Kulturens vapensamling innehåller en stor andel jaktvapen och flera av dessa rikt dekorerade vapen presenteras. Vapenteknik, vapenmakt och Kulturens arbete med pedagogik kring Slaget vid Lund skildras i andra artiklar. 

Firandet av den nya årsboken äger rum vid Dansbanan inne på friluftsmuseet, intill Kulturens café, där vi bjuder på kaffe och tårta. Bokens tema presenteras av årets redaktör, intendent Karin Schönberg, som också skrivit artiklarna "Jaktbilden och jaktboken" och "Spår av falkenering i Norden".

Sedan berättar följande artikelförfattare om sina artiklar: 

  • Sten Åke Nilsson, professor emeritus i konstvetenskap vid Lunds universitet, som har skrivit artikeln "Jägarnas landskap" i årsboken. 
  • Björn Magnusson Staaf, fil dr i arkeologi, lektor och ansvarig för ämnet museologi vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet. Han har skrivit artiklarna "Makt över liv" och "Svärd" i årets årsbok. 
  • Gunilla Gardelin, kulturmiljöutvecklare på Kulturen, som har skrivit artikeln "Kvinnligt jaktmotiv". 

Alla som är medlemmar i Kulturen får en årsbok, och den säljs också i vår museibutik. 

Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund
Datum: Onsdag 12 juni 2013 kl 16.00-16.45

För mer information: 
Karin Schönberg, intendent på Kulturen och redaktör för årets årsbok, 046-35 04 21, karin.schonberg@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör och tf pressansvarig, 0146-35 04 29, maria.bohlin@kulturen.com

Pressexemplar: 
Kan beställas från Karin Schönberg, 046-35 04 21, karin.schonberg@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin