2014-10-10 07:10Pressmeddelande

Växa upp på platsen för ett koncentrationsläger

null

På söndag kommer konstnären Christoph Mayer till Kulturen i Lund och berättar om sin uppväxt på platsen för det forna koncentrationslägret Gusen i Österrike. Hur hanterar man det skrämmande arvet från det förflutna? Hur påverkas man som invånare i Gusen?

Föredraget är kopplat till utställningen Spelar roll från Forum för levande historia som visas på Kulturen till och med 11 januari. Mayer har gjort en av installationerna i utställningen.

Cristoph Mayer är född 1975 och har som konstnär främst koncentrerat sig på verk som försöker fånga det osynliga och förflutna. På platsen för koncentrationslägren Gusen I och II har han gjort konstprojektet AudiowalkGusen, en hörlursguidad tur med röster från vittnen, fångar och de som idag bor på platsen. I utställningen Spelar roll har Audiowalk Gusen omvandlats till en installation. 

Denna eftermiddag pratar Christoph Mayer om om uppväxten i Gusen och arbetet med installationen. Det kommer att ges tid för frågor från publiken under föredraget. Journalister är välkomna att intervjua Christoph Mayer efter föredraget. 

OBS! Föredraget ges på engelska.

Evenemang: Gusen – att växa upp på platsen för ett koncentrationsläger, föredrag och frågestund med konstnären Christoph Mayer. 

Datum och tid: Söndag 12 oktober 2014, kl. 13.00-14.00.

Plats: Auditoriet, Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund

Pris: Ingår i museientrén.

Kontakt: 
Mats Larsson, programarrangör och pedagog på Kulturen, 046-35 04 25, mats.larsson@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com 

Pressbilder: Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner. 

Mer info om Gusen: 
The Gusen Memorial Committeeswebbsida

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin