Nu är det äntligen dags att öppna upp det nyrenoverade Herrehuset med en ny stor basutställning. Den 10 maj inviger vi Världen på Kulturen. Utställningen breder ut sig över tre våningar och visar vår stora samling av keramik från olika delar av världen, tillsammans med många andra föremål som ska förstärka upplevelsen och kunskapen om andra kulturer. Pressvisning onsdagen den 6 maj kl 11.00.
Keramiken hos tidiga och stora civilisationer som Kina och Persien påverkade den europeiska och därmed även den svenska keramiken. Kunskapen om hur man gör fajans, porslin och glasyrer spreds via handel och vandrande hantverkare. Genom dessa möten spreds också religion, konst och vetenskapliga idéer.
En av Nordens största keramiksamlingar
Vår samling av keramik är en av de största och mest betydande i Norden. I utställningens urval finns Kinas keramik från äldsta tider fram till 1700-talets importerade ”vita guld”. Islamisk kultur och konst lyfts fram genom fajanser från Persien och Mellanöstern och i de spansk-moriska fajanserna. Renässansens fajanser från Spanien, Italien och Holland möter det kinesiska porslinet, och en europeisk porslinstradition utvecklas bland annat i Meissen i Tyskland. Den sprids med hantverkare över Europa och även till Sverige, först med fajanstillverkning vid Rörstrand och Marieberg och senare porslinstillverkning.
Tre våningar i Herrehuset
Utställningen breder ut sig på tre våningar i det omsorgsfullt renoverade Herrehuset. Med hiss och nytt trapphus uppfyller huset nu moderna krav på tillgänglighet. Vi är glada över att kunna erbjuda besökarna en vacker och inspirerande utställning i detta stora hus..
Li Pamp inviger
Söndagen den 10 maj invigs Världen på Kulturen av antikvitetsexperten Li Pamp. Vid pressvisningen, onsdagen den 6 maj, medverkar Eva Kjerström Sjölin som stått för synopsis och innehåll samt museichef Anki Dahlin.
Utställning: Världen på Kulturen (en basutställning och därför utan slutdatum)
Pressvisning: Onsdagen den 6 maj 2015, kl 11.00.
Invigning: Söndagen den 10 maj 2015, kl 14.00
Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund
Pressbilder: bifogas tillsammans med bildtexter. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner.
För mer information:
Eva Kjerström Sjölin, ansvarig för utställningens innehåll, 0704-97 05 04 eva.kjerstromsjolin@kulturen.com
Anki Dahlin, museichef, 046-35 04 02, anki.dahlin@kulturen.com
Karin Schönberg, intendent och utställningsproducent, 046-35 04 21, karin.schonberg@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.