2012-01-31 12:20Pressmeddelande

Vårens popstadskvällar på Kulturen

null

Imorgon onsdagen den 1 februari inleder vi vårens omgång med popstadskvällar på Kulturen. Utställningen är öppen kl 18-21 med program från kl 19. Först ut är författarna Mårten Sandén och Jonas Ellerström som kommer att berätta om popmusikens lyrik. Övriga gäster under våren är författaren och musikern Bengt Liljegren, musikjournalisten Anna Hellsten, entreprenören Julius Malmsten och Skambyrån.

POPSTADSKVÄLLAR MED ORD & MUSIK
Varannan onsdag fram till mars 2012 arrangerar vi Popstadskvällar på Kulturen kl 18-21 då utställningen håller kvällsöppet med program från kl 19. Vi har bjudit in personer som på olika sätt har påverkat och har påverkats av Lund under de gyllene åren. Minnen blandas med musik.

Pris 100 kr. Medlemmar gratis. Kom i god tid, begränsat antal platser!

Arrangeras i samarbete med Författarcentrum Syd.

Onsdag 1 februari kl 19
POPMUSIKENS LYRIK
Författarna Mårten Sandén och Jonas Ellerström har båda rötterna i musiklivet i Lund. Ikväll berättar de om textens betydelse för musiken.

Jonas Ellerström är författare, översättare, förläggare, en av redaktörerna för tidskriften Lyrikvännen. Jonas har själv ett förflutet som musiker och medlem i postpunkbandet Blago Bung. Han har även skrivit böcker om musik, bl a en bok om rockbandet Torsson med titeln Att kunna men inte vilja. 

Mårten Sandén är kanske mest känd som författaren bakom de populära ungdomsböckerna om Petrinideckarna. Mårten är född och uppvuxen i Lund där han verkar som författare och låtskrivare. I början av 2000-talet var han en flitig låtskrivare till många kända artister, bland annat har han varit med och skrivit Alcazars megahit Stay the Night.

Onsdag 15 februari kl 19
PUNKATTITYD OCH PINK FLOYD
Utifrån sin biografi om rockbandet Pink Floyd ger Bengt Liljegren, som själv både spelat i band och skrivit i fanzine, sin bild av punkens musik och attityd.

Onsdag 29 februari kl 19 | Anna Hellsten
MUSIKJOURNALISTIK PÅ 90-TALET
I samtalsform möter vi Anna Hellsten, som på 90-talet var ung musikjournalist på tidsskriften Pop och skrev om musiklivet i och kring Lund under popstadstiden.

Onsdag 14 mars kl 19
MÖTEN MED STORA ARTISTER
Entreprenören och musikkännaren Julius Malmström lockade världsartister såsom Procul Harum, Paul McCartney och Alice Cooper till Olympen i Lund. Ikväll berättar han om sina möten.

Onsdag 28 mars kl 19
SKAMBYRÅN GOES POPSTAD LUND
Lyssna på äkta tragiska och komiska uppläsningar ur tonårsdagböcker, låttexter och listor som egentligen var ämnade för skrivbordslådan. I samarbete med Skambyrån utlovas tonårstankar med hög igenkänningsfaktor.

Nytt program för Popstad Lund presenteras mars 2012.

För mer information:
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, tfn 046 35 04 30
Jonas Ellerström, författare och förläggare, tfn 070 487 1678
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin