2020-10-12 10:10Pressmeddelande

Vanliga julmarknaden ersätts av mer jul i programutbud och butik

Foto: Viveca Ohlsson/KulturenFoto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Ända sedan 1967 har Kulturen i Lund haft Julstök med julmarknad under första advent-helgen, och evenemanget har växt från en dag till tre dagar. I år får vi ställa in för första gången, och det beror förstås på Coronarestriktionerna. Men istället för att ge upp julstämningen har vi plockat ut godbitar från Julstöket och spritt ut dem, från 25 november och ända fram till jul!

Det blir julmarknad i museibutiken 25 november–23 december 2020. Foto: Elena Gayer, Kulturen

Det blir julmarknad i museibutiken 25 november–23 december 2020. 

Vi utökar butiksytan och arrangerar julmarknad i museibutiken under perioden 25 november–23 december. Här hittar man massor med julklappar och julpynt, många av dem från lokala hantverkare. Museibutiken öppnar tidigare än museet, så den som vill undvika folksamlingar kan komma redan klockan nio på vardagar. Vi kommer också att ha vuxenpyssel i butiken under onsdagkvällar i december, till exempel tygtryck under ledning av Malmödesignern Jytte Olsson.

Fler luciakonserter

De populära luciakonserterna med Bella Voce i Bosebo kyrka blir i år många fler. Vi tar in färre besökare per konsert så avstånden kan hållas, men eftersom vi går från en kväll till tre kvällar med konserter blir det ändå fler besökare som får chansen att köpa biljett. Dessutom blir det luciatåg i parken i kombination med ponnyridning för barn den 6 december. 

Nya inslag i julprogrammet...

Det blir också flera nya inslag i julprogrammet i år, t ex juliga äventyr för barn i våra historiska hus, pepparkakstävling som också blir en utställning, möjlighet att få sitt julporträtt taget i ett av våra historiska hus och en kväll med föredrag om tryckta jultextilier, då besökarna också kan ta med egna jultextilier och få hjälp att identifiera formgivaren. Barnen vill ju gärna träffa tomten, så han kommer att ta emot i Onsjöstugan vid flera olika tillfällen under julperioden. 

...och återkommande

Som tidigare år berättar pigan i Blekingegården om julen i ett bondehem år 1815, under söndagarna i december samt under mellandagarna. Det blir också som vanligt julpyssel,  julvisningar och berättelser om folktro och seder i juletid med berättaren Helena Heyman.

Från slutet av november till början av januari kan man också följa Julspåret och se hur julen firades förr i några av våra historiska hus, från sent 1700-tal till 1930-talet.

Samlad information om julen på Kulturen i Lund kommer att finnas på landningssidan www.kulturen.com/julen senast den 15 november. 

 

Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

För mer information: 

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Therese Bygge, programarrangör, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com

Elena Gayer, butiksansvarig, 046-35 04 01 (receptionen), elena.gayer@kulturen.com

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin