2023-05-23 05:45Pressmeddelande

Vandra i de överlevandes spår i Lund

Stödd av en medfånge och en volontär anländer Maria Zurowska (i glasögon i mitten) till Malmö med de Vita bussarna. Hon åkte sedan vidare till Lund, där hon bodde kvar hela sitt liv. Stillbild från dokumentärfilmen "Vittnesbördet". Stödd av en medfånge och en volontär anländer Maria Zurowska (i glasögon i mitten) till Malmö med de Vita bussarna. Hon åkte sedan vidare till Lund, där hon bodde kvar hela sitt liv. Stillbild från dokumentärfilmen "Vittnesbördet".

Den 25 maj lanserar Kulturen i Lund I de överlevandes spår. Det är ett vandringsspår som tar dig till sju platser i staden, där du kan lyssna till korta berättelser om några av de människor som kom hit till följd av nazisternas förföljelser under andra världskriget. 1943 sökte danska judar skydd här från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa.

Utgångspunkten för vandringen är ett unikt material i Kulturens arkiv och samlingar, som vi visar delar av i den permanenta utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.

Berättelserna som är knutna till vandringsspårets sju platser når du via appen Storyspot. Hela vandringen tar en dryg timme. Du väljer själv till vilka platser och i vilken ordning du vill gå. På Kulturen i Lund kommer det att finnas information om spåret på en skylt utanför utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück samt i en folder i entrén.

I detta projekt har Kulturen arbetat tillsammans med Britta Zetterström Geschwind, etnolog och forskare vid institutionen för Kulturvetenskaper i Lund, samt FoU-koordinator vid Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm. Vi lanserar I de överlevandes spår i samband med Brittas föredrag Förintelsens materiella vittnesbörd torsdagen den 25 maj kl 17.45–19.00 på Kulturen i Lund. Det är fri entré till föredraget från kl 17.30.

Pressvisning onsdag 24 maj kl 10
Vi välkomnar journalister till en pressvisning onsdagen den 24 maj kl 10.00. Vi kommer att besöka tre av de sju platserna som är knutna till I de överlevandes spår. Vi börjar vid Intendentbostaden inne på Kulturen i Lund, där en liten judisk flicka fick sin tillflykt från nazisternas förföljelser i sitt hemland Österrike. Varför kom hon till Sverige utan sina föräldrar? Det får du veta när du lyssnar på berättelsen i appen. Vi fortsätter sedan till AF-borgen och Palaestra, ytterligare två platser som är knutna till berättelser.

Britta Zetterström Geschwind, Niklas Ingmarsson och Annika Mandahl kommer att berätta om projektet och vandringsspåret, och hur det är kopplat till Kulturen i Lunds övriga verksamhet.

Lyssna gärna på några berättelser i förväg, förslagsvis de som är knutna till Intendentbostaden, AF-borgen och Palaestra: Blanka Urman på flykt till Intendentbostaden, Judiska läkare diskuteras i AF-borgen och Anna firar freden i karantän på Palaestra. Om du laddar ner appen Storyspot (finns på Google Play och App Store) kan du sedan skanna QR-koden nedan för att komma direkt till spellistan I de överlevandes spår.

QR-kod I de överlevandes spår

Kulturens nya vandringsspår:  
I de överlevandes spår, i appen Storyspot. Ladda ner appen och scanna sedan QR-koden ovan, så kommer du direkt till spåret. 

Pressvisning:
Onsdag 24 maj kl 10.00 på Kulturen i Lund, samling i entrén. Anmäl gärna om du kommer genom att mejla maria.bohlin@kulturen.com 

Kontakt: Annika Mandahl, pedagog på Kulturen i Lund, 046-35 04 39, annika.mandahl@kulturen.com

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskit.Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterade presskit