2018-02-21 07:30Pressmeddelande

Utställningen Unika och lika invigs på Kulturen i Lund

null

Söndagen den 4 mars inviger vi Kulturcentrum Skånes utställning Unika och lika – möten, teckning och samtal på Kulturen i Lund. Här gestaltas möten mellan kulturarbetstagare och studenter på Kulturcentrum Skåne och personer i Lund som arbetar med kultur i olika former. Pressvisning fredag 2 mars kl 10.30.

Utställningen berättar om ett projekt som har pågått i ett par år. Det handlar om betydelsen av att möta förebilder, om identifikation och kontakt över tid och rum. Kulturcentrum Skånes kulturarbetstagare och studenter har mött konstnärer, musiker och andra kulturarbetare som till exempel Diana Nunez, Cecilia Nelson, Mariana Manner, Olle Dahl, Staffan Söderberg och Marianne Söderberg. Dessa personliga möten gestaltas i utställningen genom teckningar, textutdrag ur samtalen och bildspel.

Kulturcentrum Skåne driver en treårig eftergymnasial konstnärlig utbildning, en kulturarbetsplats/ daglig verksamhet och öppen kursverksamhet. De vänder sig till personer med intellektuella och kognitiva funktionsvarianter och fick Lunds kommuns kulturpris 2017.

Unika och lika fungerar som ett komplement till Kulturens stadshistoriska utställning En stund i Lund, och ger ännu ett perspektiv på Lund. En stad är ju inte en stad utan dess människor och berättelser…

Projektet presenterades i mindre format på Stenkrossen och Domkyrkoforum i Lund under 2017. På Kulturen i Lund får utställningen större utrymme, och bilder och utdrag ur nya möten har tillkommit. Senare i år publiceras också en bok om projektet. 

Under invigningen presenteras projektet Unika och lika av Marianne Andersson och Johan Suneson, båda konstnärer och konstlärare på Kulturcentrum Skåne, samt Anna Emgård Olsson, verksamhetsledare på Kulturcentrum Skåne. En stor del av de som deltagit i projektet kommer att finnas på plats och Kulturens museichef Gustav Olsson kommer att inleda invigningen.

Även under pressvisningen den 2 mars berättar konstlärarna Marianne Andersson och Johan Suneson om projektet. Pressen får också möta några av de kulturarbetstagare och studenter som har deltagit i projektet: Alice Lundh Papiernik, Peter Arneson, Malin Andersson och Jakob Sandqvist.

Utställning: Unika och lika – möten, teckning och samtal, en utställning gjord av Kulturcentrum Skåne.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

Utställningsperiod: 4 mars–6 maj 2018

Invigning: Söndag 4 mars kl 14.00.

Pressvisning: Fredag 2 mars kl 10.30

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst.

För mer information:

Marianne Andersson, konstlärare på Kulturcentrum Skåne, 0733-94 08 40, mail@marianneandersson.se

Johan Suneson, konstlärare på Kulturcentrum Skåne, 0739-38 88 81, johan_sune@hotmail.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046- 35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin