2007-01-19 08:48Pressmeddelande

Utställningen "Sverige och Förintelsen" krossar vår nationella självbild

null

27 januari – 18 mars på Kulturen i Lund

Ambitionen med utställningen ” Sverige och Förintelsen” är att försöka göra Förintelsen begriplig. Den sätter ljuset på Sveriges likgiltighet och visar upp en för många okänd bild av ett Sverige som på samma sätt som Nazityskland utgick ifrån att vissa människor var mindre värda. Det fanns en vetskap om vad som försiggick, men istället teg man, var likgiltig eller helt enkelt prioriterade andra frågor. Utställningen är ett inlägg i debatten som krossar vår nationella självbild. Den är producerad av filmregissören Roy Andersson, Kalle Boman och Stig-Åke Nilsson i samarbete med och på uppdrag av Forum för levande historia. Nu inviger Kulturen en specialversion av utställningen på Förintelsens minnesdag.

Pressvisning - förhandstitt
Torsdagen den 25 januari kl 14 på Kulturen. Då finns bland annat projektledare Marie Braunerhielm från Forum för levande historia samt produktionsledare Kalle Boman på plats för att berätta om utställningen.

Pressbilder och utställningsinformation
För mer utställningsmaterial och pressbilder, gå till www.kulturen.com. Klicka på press, lösenordet är b469alle. Se också www.svefor.levandehistoria.se
Kontakta gärna utställningsansvarige Niklas Ingmarsson, tel 046-35 04 11 alt niklas.ingmarsson@kulturen.com.
Pressekreterare Forum för levande historia, Johan Perwe, tel 0702-593819 alt press@levandehistoria.se

VERNISSAGE
Utställningen invigs på Förintelsens minnesdag den 27 januari kl 14 av producenten och filmregissören Roy Andersson. Utställningen pågår till den 18 mars.
Söndagen den 4 februari kl 14 hålls debatten Är rasbiologin Linnés fel? med Gunnar Broberg, professor i idé och lärdomshistoria, Maja Hagerman, idéhistoriker och författare samt moderator Eskil Fagerström, journalist.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin