2021-03-30 05:30Pressmeddelande

Utställningen Cirkus öppnar 10 april på Kulturen i Lund

Collage: KulturenCollage: Kulturen

Mina damer och herrar, vuxna och barn – vi önskar er alla hjärtligt välkomna till utställningen Cirkus, som öppnar den 10 april på Kulturen i Lund. I samarbete med Cirkus Rhodin och fotograf Åsa Sjöström bjuder vi in er till den traditionella cirkusens spännande och förtrollande värld. 

I utställningen utforskar vi cirkusens historia, det hårda arbetet bakom kulisserna och de magiska stunderna i cirkusmanegen. Här kan du till exempel se glamorösa handgjorda cirkuskostymer, de flesta från Cirkus Rhodins samlingar. Cirkusen har sin bas i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar i Sverige. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var dessutom två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet.

– Jag kan inte tänka mig en bättre uppväxt än vad jag och mina bröder hade, vi fick se världen och uppleva saker som inte många barn får. Det är ett hårt arbete att vara cirkusartist och att driva en cirkus, men uppskattningen från publiken är belöningen, säger Diana Rhodin. 

Den prisbelönta frilansfotografen Åsa Sjöström har under flera år följt Cirkus Rhodin. Vi visar hennes magiska porträtt och dokumentära fotografier tillsammans med delar av hennes hyllade film Den sista cirkusprinsessan.

Vi har också lånat in föremål som speglar cirkusens historia från bland annat Cirkusmuseet, Cirkusakademien och den danska cirkusartisten och cirkusdirektören Isabella Enoch Sosman, samt plockat fram föremål från våra egna samlingar. Vi väver också in interaktiva moment i utställningen. Här kan du fotografera dig som en cirkusartist – kanske som en eldsprutande cirkusprinsessa? Lyckas du välta käglan med den hängande kulan? Hur stark är du – mät din styrka i vår styrkemätare!

År 2020 togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Vi hoppas att innehållet, scenografin och atmosfären i utställningen kan bidra till ett lustfyllt besök som både väcker minnen och ger nya insikter om cirkusens värld. Utställningen kommer att visas i nästan ett år.

– Jag är stolt och tacksam över att svensk cirkus uppmärksammas på museum. När jag var ung tänkte jag inte så mycket på mitt yrke, men nu när jag kommit upp i 60-årsåldern inser jag att vår familj är en del av ett viktigt kulturarv, säger Diana Rhodin.

Utställning: Cirkus

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Utställningsperiod: 10 april 2021–27 februari 2022. (Utställningen öppnar kl 11.00 den 10 april, första timmen är den stängd för invigningsceremoni som filmas.)

Invigning: På grund av pandemin blir det ingen publik invigningsceremoni. Den kommer istället att filmas och visas på Kulturens webb och sociala medier. Utställningen öppnar kl 11.00 den 10 april. 

Pressvisning: Fredag 9 april kl 10.30 på Kulturen i Lund. OBS! Meddela om ni kommer och hur många personer ni är genom att mejla maria.bohlin@kulturen.com

Under pressvisningen medverkar utställningschef Christian Penalva och intendent Karin Hindfelt från Kulturen, Cirkus Rhodin, fotograf Åsa Sjöström, Janne Näsström från Cirkusakademien och utställningens formgivare Charlott Karlsson. På grund av pandemin kan vi inte samlas allihop i utställningslokalerna (Textilhallen max 8 personer samtidigt, Lundahallen max 8 personer samtidigt) och därför sker pressvisningen på följande sätt: 

  1. Inledning utanför utställningslokalerna kl 10.30, utställningschef Christian Penalva inleder och presenterar alla
  2. Textilhallen ca 20 min: Karin Hindfelt samt Simona och Diana Rhodin berättar om cirkusens historia och utställningens teman
  3. Lundahallen ca 20 min:  Åsa Sjöström samt Simona och Diana Rhodin berättar om foton, dokumentärfilm och cirkuskostymer
  4. Frågestund och möjlighet till individuella intervjuer.
    Textilhallen: Karin Hindfelt, Janne Näsström, formgivare Charlott Karlsson
    Lundahallen: Åsa Sjöström samt Simona och Diana Rhodin

Pressbilder: Bifogas, se presskit nedan. 

Kontakt:
Christian Penalva, utställningschef på Kulturen, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com 

Karin Hindfelt, intendent på Kulturen, 046-35 04 12, karin.hindfelt@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin