2012-09-14 04:00Pressmeddelande

Unikt gästspel av fotografen Mats Bäcker på Kulturen under Kulturnatten

null

Under Kulturnatten, lördagen den 15/9, kommer fotografen Mats Bäcker att visa ett urval bilder från sin utställning Raw Power som nyligen visades på Malmö museer. Det blir en unik utställning med Popstad Lund-tema som endast visas denna kväll. Samma kväll släpps även Popstadsappen som erbjuder en stadsvandring där man får återuppleva platser som varit viktiga för Lunds musikliv 1971-1996.

MATS BÄCKER
Listan över fotografen Mats Bäckers möten med svenska och internationella artister är lång: U2, Rolling Stones, The Clash, Joakim Thåström, David Bowie, Tina Turner och Grace Jones för att bara nämna några. Hans karriär började på sätt och vis i Lund, där han fotograferade artister som bl a Garbochock, Henrik Venant, Rädsla, Fiendens Musik och Kal P. Dal & Pågarna som på bilden ovan poserar vid Kentucky Grill på Lilla Fiskaregatan. Under Kulturnatten ställer han ut bilder med koppling till Lund, men även några bilder på stora världsartister som han mött genom åren. Mats Bäcker kommer att finnas på plats i utställningen Popstad Lund under Kulturnatten och berätta om sina bilder kl 18-22.

Hängning av verken sker idag, fredag den 14 september, och det finns möjlighet att ta del av detta arbete och ta bilder. Kontakta i så fall Erik Roman, se kontaktuppgifter nedan. 

KULTURENS POPSTADSAPP
Under Kulturnatten lanserar Kulturen en smartphone-app som blir en förlängning av utställningen Popstad Lund 1971-1996. Via appen kan du göra en stadsvandring och upptäcka platser i staden som varit viktiga för musiklivet i Lund. 

Under Kulturnatten kommer det att finnas sju platser upplagda med material, men appen fylls under hösten på med fler platser och kommer att presentera ännu mer av allt det material som kommit in bl a via Facebookgruppen Popstad Lund. Platserna har en muntlig inledande presentation som görs av Magdalena Väpnargård, musikjournalist och Postadsaktivist. Därefter kan man ta del av och kommentera historisk material såsom bilder, intervjuer, filmklipp, texter etc.  från perioden 1971-1996.

Appen är framtagen av Kulturen i samarbete med Dohi Sweden samt med stöd av Statens Kulturråd. Den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning gratis via Appstore och Android market fr o m lördagen den 15 september 2012. www.kulturen.com/popstadsapp

KULTURENS PROGRAM UNDER KULTURNATTEN 15 SEPT 
Fri entré kl 18-22

Kl 18-22 Hjälp Alfons Åberg att leta efter sina vänner och familj. De har gömt sig i Kulturens hus och det är ganska mörkt. Ta med ficklampa eller låna på plats.

Kl 18-22 Fotografen Mats Bäcker visar ett urval av sina bilder från utställningen Raw Power i Lundahallen. Det blir bilder med koppling till utställningen Popstad Lund samt ett par klassiska porträtt av världsartister.

Kl 18-22 Vi demonstrerar popstadsappen, en ny app för Iphone och Androidtelefoner, som tar dig med på en stadsvandring i Lund där du får återuppleva ett par platser som var viktiga för Lunds musikliv 1971-1996.

Kl 18.15 Teater Slangbellan, skådespelare både med och utan funktionshinder, visar upp museet på ett humoristiskt sätt. Slangbellan är en teatergrupp inom daglig verksamhet i Lunds kommun.

Kl 19.30 Lundabandet Distans spelar på Popstadsscenen.

Kl 20 Körsång med Kören Östergök

Kl 20 & 20.45 Röda Kapellet och kören SvartPåVitt framför tre dikter av Harold Pinter tonsatta av Håkan B Carlsson. Inledning av Lars-Håkan Svensson.

Kl 21 Möt Teater Slangbellans lysande Guerillaclowner i mörkret (fotot ovan är taget av Christopher Nelson).

Kl 21 EvaLottas strängkvartett (f.d Dragspelsanarkisterna) spelar folkmusik med klös.

För mer information:
Erik Roman, pressansvarig, 046-35 04 47.
Mats Bäcker, tel 0709-64 86 10, http://www.matsbacker.se/

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin