2024-01-30 06:30Pressmeddelande

Unik sommarteater när Kulturen och Teater Sagohuset samarbetar

Från vänster Torbjörn Lindberg, Lisa Sjöstrand, Liza Fry och Magdalena Al-Ramahi från Teater Sagohuset, sedan Yvonne Andersson och Emma Larsson från Kulturen i Lund och längst till höger Leila Åkerlund från Teater Sagohuset. Foto: Jessica Lju...

Kulturen i Lund och Teater Sagohuset har startat ett samarbete som kommer leda till unik sommarteater bland de historiska husen i Kulturens friluftsmuseum i sommar. Föreställningen ”Nattväktarnas hemlighet” blir en livfull och interaktiv upplevelse för skånepubliken, med manus specialskrivet för museets miljöer, nyskriven musik och många karaktärer som dyker upp längs vägen. Ett tjugotal förställningar kommer att spelas under kvällstid i sommar.

– Samarbetet mellan våra två olika verksamheter är ett konkret sätt att stärka och lyfta fram kulturens roll i Lund och Skåne, säger Leila Åkerlund som är teaterchef på Teater Sagohuset.

Scenkonst och kulturhistoria blandas och blir till något nytt när Sagohusets skådespelare och Kulturens dramagrupp fyller museet med liv och rörelse i sommarkvällen, efter museets stängning. Museets miljöer är en viktig del i berättelsen och förstärker skådespelet. Den nyskrivna musiken kommer lyfta föreställningen ytterligare. 

– Vi är så glada över att göra detta med Teater Sagohuset, och jag tycker blandningen av proffs och amatörer gör det extra lustfyllt, säger pedagog Emma Larsson som leder Kulturens dramagrupp.

Teater Sagohuset står för manuset som kretsar kring nattväktarna, som förr varnade stadens invånare för stora och små faror. Plötsligt hör stadsborna inte längre varningsropen – vad är det som inte stämmer? Genom hisnande tidsresor i Kulturens många och olika historiska miljöer får publiken följa med när nattväktarna går på jakt efter kunskap och föremål som en gång förvaltades av nattväktarnas hemliga sällskap.

– Just nu är Torbjörn Lindberg och jag i full gång och skriver manus. Extra roligt att få skapa en föreställning för över 20 medverkande och dessutom använda alla spännande miljöer på Kulturen som vi får inta efter stängning, säger Leila Åkerlund

”Nattväktarnas hemlighet” passar både vuxna och barn från sju år. Föreställningen kommer att spelas på kvällstid, när museet är stängt. Spelperioder 14–18 juni och 16 juli–10 augusti 2024. Biljetter kommer att säljas på Kulturens hemsida.

Kontaktpersoner: 

Emma Larsson, pedagog på Kulturen och ledare för Kulturens dramagrupp, emma.larsson@kulturen.com, 0730-55 18 43

Leila Åkerlund, teaterchef på Teater Sagohuset, leila@sagohuset.nu , 0708-52 23 96

Pressbild bifogas


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin