Tusentals fotografier tagna på 1920-talet av Lundafotografen Ida Ekelund finns nu tillgängliga på nätet i Kulturens databas Carlotta. Våren 2013 hittades dessa bilder under golvplankorna vid en renovering. Fotografierna berättar mycket om Lund och Sverige vid den här tiden, men Kulturen vill gärna veta mer om personerna på bilderna. Det får allmänheten gärna hjälpa till med!
– Det är fantastiskt att få in så mycket bilder till våra samlingar från en fram tills nu nästan bortglömd fotograf, säger Anders Jansson som är intendent på Kulturen.
De flesta av bilderna är från 1920-talet, vilket man kan bedöma genom att se hur människorna är klädda. Bilderna berättar om bröllop, utflykter, idrott, social verksamhet, mode, vänskap, studenter, familjesammankomster, sorg och mycket mer. Några bilder är exakt daterade och är tagna mellan 1917 och 1926.
– Det är släktingar till Ida som har gått igenom alla bilderna och hittat familjemedlemmar. De har gjort ett jättejobb, säger Anders Jansson.
Även en annan privatperson har hört av sig sedan bilderna började läggas ut i databasen. Han hittade sin far bland bilderna.
Ida Ekelund utbildades hos Lina Jonn, en kvinnlig pionjär inom fotografin som hade ateljé vid Bantorget i Lund. Linas syster Maria Jonn var också fotograf, och byggde 1908 ett hus på Stora Gråbrödersgatan 12 för sin fotoateljé. Ida Ekelund började arbeta i Marias ateljé och tog så småningom över verksamheten.
Ett sekel senare hittades tusentals glasplåtar med bilder under golvet när ett par höll på att renovera sin lägenhet på Stora Gråbrödersgatan 12. Bilderna är nu en del av Kulturens samlingar. Efter arbetet med att rengöra glasplåtarna och gå igenom och digitalisera bilderna bedömer Kulturen att alla upphittade bilder är tagna av Ida Ekelund.
– Hon nämns i standardverk om fotografin i Lund, men har aldrig lyfts fram. Hennes bilder är väldigt personliga och det är en fröjd att gå igenom fotografierna, säger intendent Anders Jansson.
Kulturen planerar att presentera ett urval av Ida Ekelunds bilder i en utställning inom ett par år. Den som tittar igenom bilderna på nätet och kan berätta något om människorna eller händelsen på fotografiet får gärna kontakta Kulturens intendent Anders Jansson på mejladressen anders.jansson@kulturen.com.
För att söka i Kulturens databas Carlotta, där fotografierna är inlagda, går man in på webbadressen carl.kulturen.com. Man kan söka på KM 93676, då kommer alla bilder som hittades under golvet upp.
Kontakt: Maria Bohlin, informatör, maria.bohlin@kulturen.com. (Julledig men kollar mejl då och då, och är tillbaka 5 januari 2015)
Pressbilder: Nio av Ida Ekelunds fotografier bifogas. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner.
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.