2014-06-26 07:30Pressmeddelande

Tusen trädgårdar 2014 – Hannas trädgård på Kulturens Östarp

null

Trädgården kring Gamlegård på Kulturens Östarp har bevarats efter Hanna Jöns Persson (1850-1922). Under temadagen Tusen Trädgårdar den 29 juni 2014 har Kulturens trädgårdsmästare två visningar av Hannas trädgård, kl 11.00 och kl 15.00. Tusen trädgårdar arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlssons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet.  

Hanna Jöns Persson var en mycket trädgårdsintresserad och konstnärlig kvinna. Hon utvecklade Gamlegårds trädgård i slutet av 1800-talet och fram till sin död 1922. Trädgården innehåller olika delar som prydnadsträdgården, den engelska parken, fruktträdgården och plommonlunden. När Kulturen tog över Östarp 1924 påbörjades en del stora förändringar i trädgården, bland annat plantering av buxbomshäckar. Museet ville försöka återskapa en allmogeträdgård så som den kunde se ut i mitten av 1800-talet. Nu försöker vi i stället återskapa en del av det som egentligen var Hannas arv till eftervärlden.

Evenemang: Kulturen deltar i Tusen trädgårdar och håller öppet i Hannas trädgård på Kulturens Östarp med två visningar under dagen. Tusen trädgårdar arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet. 

Datum och tid: Söndagen den 29 juni 2014 kl 10-17. Visningar med trädgårdsmästare Christel Meijerhöffer kl 11.00 och 15.00. 

Plats: Kulturens Östarp som ligger mellan Veberöd och Blentarp i Sjöbo kommun. Det tar knappt en halvtimme att köra bil till Kulturens Östarp från Lund eller Malmö. Vägen dit är skyltad från Veberöd.

Pressbilder: Bifogas, för fler bilder eller frågor kontakta Kulturens fotograf Viveca Ohlsson, 046-35 04 93. 

För mer information: 
Trädgårdsmästare Christel Meijerhöffer, 046-35 04 04, christel.meijerhoffer@kulturen.com
Informatör Maria Bohlin, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin