2008-08-27 14:21Pressmeddelande

Trådar från Mittens rike

null

Fantaisfulla, färglada och unika dockor från länder som Indonesien, Thailand, Burma, Nepal och Turkiet visas i all sin prakt. Här finns också dockor från den japanska dockteatern - Bunraku, som anses vara den mest svårspelade och raffinerade formen av dockteater. Från Sverige visas dockor från uppsättningen Den goda människan från Sezuan som Michael Meschke gjorde för Marionetteatern i Stockholm 1963.

Titeln Trådar från Mittens rike syftar naturligtvis på marionettdockornas trådar men också bildligt talat på trådar bakåt i tiden tillbaka till Kinas äldsta dockteater. Den är dokumenterad från år 120 f. Kr, men är troligen äldre än så. I Asien är dockteatern sedan gammalt en högt stående konst som utförs av spelare med lång utbildning, men dockteatern är också en folklig teater, som alla - barn och vuxna - tittar på. Man spelar gamla traditionella myter och legender men också berättelser om vår tid. Där används handdockor, stavdockor, marionetter, skuggspel, mekaniska dockor och dockor som kombinerar olika tekniker. Varje provins har sina egna traditioner. Utbildningen till dockteaterspelare börjar vid sexårsåldern och tar minst tio år.

Marionettmuseet i Stockholm grundades 1973 inom ramen för verksamheten vid Marionetteatern som Meschke startade 1958 och ledde i fyrtio år. Museet har internationella samlingar av teaterfigurer som införskaffats under teaterns turnéer i hela världen. Marionettmuseets samlingar lagras sedan 2005 i avvaktan på en statlig utredning om dess framtid. Därför är det särskilt roligt att en del av samlingarna lyfts fram och visas för Kulturens besökare.

Michael Meschke är teaterskapare, regissör och figurmakare. Han var Marionetteaterns chef och konstnärliga ledare fram till 1999. Han tillsammans med hustrun Elisabeth Beijer Meschke står för innehåll, urval och formgivning av utställningen som görs i samarbete med Marionettmuseet i Stockholm.

Marionetteaterns och Marionettmuseets grundare Michael Meschke inviger utställningen söndagen den 14 september kl. 14.

Utställnings- och pressansvariga

Utställningsansvarig Karin Schönberg, tfn. 046-35 04 21 alt. karin.schonberg@kulturen.com. Pressansvarig Anna Ekman, tfn. 046-35 04 41 alt. anna.ekman@kulturen.com.

Mer information och pressbilder finns på www.kulturen.com. Klicka på Kontakt & press och därefter på Press & media. Lösenordet för att se pressbilder är b469alle.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin