Magiska kameler och svarta ankor, om att överlista lejon och om flickan som blev en hund… På lördag kommer en tvåspråkig berättarföreställning till Kulturen i Lund. Syriska flyktingars sagor och legender framförs på svenska och arabiska av professionella historieberättare från Fabula Storytelling och Hakaya. Föreställningen ingår i projektet al-Hakawati, vars syfte är att bevara och förmedla Syriens mångtusenåriga berättartradition.
Projektet drivs av Kulturarv utan Gränser, en oberoende svensk organisation som arbetar för att rädda och vårda materiellt och immateriellt kulturarv som hotas av krig, naturkatastrofer, fattigdom och konflikter. Under 2014 samlades 260 berättelser in från syriska flyktingar i olika åldrar, från 8 till 80 år. Insamlingen gjordes av syrier, i de områden i Libanon och Jordanien där syriska flyktingar bor.
Några av berättelserna presenteras i en antologi på arabiska och engelska, och tre av berättelserna ingår i föreställningen som nu är ute på turné.
Det muntliga berättandet är ett identitetsstärkande kulturarv av stort värde, som ger individer som är på flykt från sitt hemland tillfälle att återknyta med en mer positiv del av sitt förflutna.
– Ett tydligt syfte är ökad kunskap om den egna historien och kulturell tillhörighet utan att förstärka olikheter. En förväntad effekt är ökad självkänsla och grundad identitet, som i sig utgör en bra bas för att förstå och acceptera olikheter, säger Annika Magnusson, generalsekreterare på Kulturarv utan Gränser.
Föreställningen är lämplig för både vuxna och barn (från 8 år). En antologi med berättelserna på arabiska och engelska kommer att delas ut under evenemanget.
Kulturarv utan Gränser och Kulturen i Lund hälsar pressen välkommen till föreställningen på Kulturen!
Evenemang: Al-Hakawati – syriska sagor, en berättarföreställning på svenska och arabiska. (Ett samarbete mellan Kulturarv utan Gränser, Kulturen i Lund, Hakaya berättarnätverk och Fabula Storytelling. Projektet Al-Hakawati finansieras av Svenska Postkodlotteriet, Kulturrådet och Svenska Institutet.)
Tid: Lördagen den 28 februari kl 14–15.
Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund
Pris: Ingår i museientrén (vuxna 90 kr, pensionär 60 kr, student 45 kr. Gratis för barn och unga upp till 19 år samt Kulturens medlemmar.
För mer information:
Lotta Bylander, koordinator Kulturarv utan Gränser, 0733-74 34 30, lotta.bylander@chwb.org
Marianne Boqvist, projektledare Kulturarv utan Gränser, 0702-55 58 02, marianne.boqvist@chwb.org
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör på Kulturen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.