2016-07-19 09:00Pressmeddelande

Succé för Kulturens Lekfulla tidsresor

null

De lekfulla tidsresorna på Kulturen i Lund arrangerades i sommar för fjärde året i rad, och föreställningarna blir populärare för varje år. Denna sommar såg nästan dubbelt så många besökare tidsresorna som förra året! Lekfulla tidsresor är en familjeförställning som produceras och framförs av Kulturens pedagoger. Under tre sommarveckor spelades 22 föreställningar.

Årets tidsresa tog besökarna tillbaka till år 1946. Andra världskriget är slut och museets samlingar har åter packats upp efter beredskapstiden. Publiken får möta antikvarie Blomqvist som, med hjälp av lottan Greta och soldat Bom, förbereder sig inför ett stort arrangemang på Kulturen. Strax börjar dansen, lekarna och lotteriet, men först måste antikvarien hitta en värdefull urna som är spårlöst borta..I en gränd utbyter ett par damer något i hemlighet, och i trädgården utanför intendentbostaden träffas hjälporganisationen Barnens vänner för att ha syjunta – och diskutera kvinnas roll i samhället.  

Föreställningen tog ca 45 minuter, och publiken lotsades mellan olika platser i Kulturens friluftsmuseum. De kulturhistoriska husen och trädgårdsmiljöerna blev på så sätt en del av föreställningen. Det är ett koncept som Kulturens pedagoger strävar efter att behålla inför framtida tidsresor. 

Nästan dubbelt så många såg de Lekfulla tidsresorna i år jämfört med år 2015 – 1 377 personer 2016 jämfört med 704 personer 2015. 24 föreställningar skulle spelas, men två fick ställas in på grund av kraftigt regn.

Lekfulla tidsresor 2016:

  • 22 föreställningar 
  • 1 377 personer såg föreställningarna
  • ca 60 % av publiken var vuxna och 40 % barn (836 vuxna och 541 barn)

Lekfulla tidsresor 2015:

  • 22 föreställningar
  • 704 personer såg föreställningen
  • ca 60 % av publiken var vuxna och 40 % barn (418 vuxna och 286 barn)

För mer information: 

Olle Ekström, pedagog på Kulturen, 046-35 04 27, olle.ekstrom@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas högtider och egna traditioner som Barnens dag och Spökkväll och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta på restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin