2012-03-01 09:59Pressmeddelande

Stulna smycken återlämnade till museet

null

Den 20 december förra året utsattes Kulturen för inbrott då en maskerad man bröt sig in i en monter i museets silverkammare. Tidigt igår morse, tisdagen den 29 februari, hittade en av Kulturens medarbetare en påse med ett stort antal smycken som placerats väl synlig vid personalingången. Fyndet överlämnades direkt till polisens utredare som nu utför en teknisk undersökning av påsen och föremålen.

Föremålen i påsen är smycken som är försedda med Kulturens KM-märkning och samtliga är troligen från stölden den 20 december. Vid stölden i december stals totalt 109 guld- och silverföremål. 84 av föremålen är ringar och övriga 25 är örhängen, halsband och armband. Det handlar framförallt om folkliga föremål, främst samiska och skånska guld – och silverringar. Det är föremål från 1500 - 1800 talet och de flesta av föremålen är unika. Dagen efter stölden skickade Kulturen ut en lista med beskrivning av de stulna föremålen till auktionsfirmor, antikhandlare, pantbanker och guldhandlare i regionen för att få hjälp med att återfinna smyckena. Så snart polisens tekniska undersökning är klar kommer Kulturens personal att identifiera föremålen och stämma av med listan över de föremål som registrerats som stulna. 

- Vi är väldigt glada över att få tillbaka de fina silversmyckena. De har ett stort kulturhistoriskt värde och är föremål som ska finnas tillgängliga för alla, säger museichef Anki Dahlin.

För mer information:
Anki Dahlin, museichef, 046 35 04 02
Charlotte Åkerman, avdelningschef Samlingar, 046 35 04 16
Erik Roman, pressansvarig, 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin