2011-03-14 08:15Pressmeddelande

Start för unikt pop-projekt på Kulturen

null

Under åren 1971-1996 var Lund en metropol för musik och ungdomskultur. Populärkulturen blommade och satte sin prägel på hur staden utvecklades. Historien om Lund som popstad ska nu berättas på Kulturen tillsammans med lundabor och artister som var aktiva under perioden. På torsdag den 17 mars startar arbetet med kvällsöppet, föremålsinsamling och livemusik med medlemmar från tre gamla lundaband.

Projektet Popstad Lund är ett delaktighetsprojekt som startade via en Facebookgrupp på internet. Idag engageras drygt 2 000 personer på internet i arbetet med att dokumentera och gemensamt berätta om allt som hände och hur staden har förändrats. Initiativtagare är Petter Lönegård, Anders Mildner och Martin Persson som alla var aktiva i musiklivet i Lund under perioden. Tillsammans med andra som var med och upplevde Lund under perioden kommer nu en helt ny typ av stadshistorisk utställning att växa fram på Kulturen. Att på detta sätt låta omvärlden styra vad utställningen ska innehålla och lämna utrymme åt en öppen kollektiv historieskildring är något helt nytt i museisammanhang som även ställer krav på nya arbetssätt.

Första steget sker under våren med en öppen föremålsinsamling på museet. Alla uppmuntras att bidra genom utlån av personliga föremål. Här kan man även dela med sig av personliga berättelser och minnen. Man kan följa arbetet på plats i Textilhallen på Kulturen och titta på föremål som andra lånat ut. Det kommer även att finnas en insamlingsblogg där alla föremål presenteras med möjligheter för alla att kommentera. Fram till sensommaren kommer arbetet med att skapa utställningen att pågå. Utställningen invigs den 30 oktober 2011 och pågår till hösten 2012.

INSAMLINGSSTART torsdag den 17 mars kl 17-20
Insamlingsarbetet startar med kvällsöppet på Kulturen med föremålsinlämning, nostalgi, musik och folköl. På scen: Sven Köhler från The Sinners, Ola Främby från The Girls och Olof Wallberg från Colubrids. Fri entré till alla som lånar ut föremål till utställningen!

PRESSTRÄFF tisdagen den 15 mars kl 13
Kulturen och initiativtagarna Petter lönegård, Anders Mildner och Martin Persson bjuder in till pressträff tisdagen den 15 mars kl 13.

På pressträffen medverkar även:

Julius Malmström, tidigare konsertarrangör på Olympen och ägare av Julius Platthandel. Julius lånar ut samtliga sina gästböcker (autografsamling) från Olympens konserthistoria.

Caroline "Sys" Owman, utställningsansvarig på Kulturen med förflutet som sångerska i flera Lunda- och Malmöband.  Caroline bidrar bl a med egenhändigt designade scenkläder.

Dan Zethraeus, TV-producent med bakgrund bl a som musikproducent, filmare och sångare i bandet Self Made Man. Dan lånar ut sina gamla platåskor som stått på de flesta scener i Lund.

Magdalena Väpnargård, musikjournalist och programledare/producent på Sveriges Radio som följt musiklivet i Lund under många år. Magdalena lånar ut några vinylrariteter som betytt mycket för henne.

Suzy Lindberg, lundaboende göing sen tidigt 80-tal med totalkoll på den lundensiska proggen och punken under minst två decennier. Suzy lånar ut en unik Fiendens Musik t-shirt, med autografer.

För mer information:
Caroline Owman, utställningsansvarig, 046 35 04 92
Anders Mildner, initiativtagare, 0733 12 03 98
Erik Roman, pressansvarig, 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar och i drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan alla ta del av en magisk värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin