2017-09-26 10:21Pressmeddelande

Stämplad – en miniutställning om kategorisering och fördomar

null

Vi bär alla på föreställningar om hur olika människor är utifrån hur de ser ut. Våra föreställningar grundar sig på de erfarenheter vi har. Sortering och kategorisering är ett nödvändigt sätt att hantera intrycken från vår omvärld, men ibland bygger de på rena fördomar. Stämplad är en fyra kvadratmeter stor pop-up-utställning som vill få besökaren att reflektera kring hur vi ser på våra medmänniskor.

Vi har placerat mini-utställningen precis i anslutning till entrén på Kulturen i Lund, och hoppas att många besökare kommer att stanna till och ägna lite tid åt denna interaktiva utställning. Här får besökaren reflektera över hur kategorisering fungerar, hur vi delar upp människor och vilka konsekvenser det kan få.

Innehållet bygger på historiska och samtida perspektiv och är uppdelat i tre stationer/sidor: kategorisering med historiskt personporträtt, självreflektion med samtida vittnesmål och ett självskattningstest. Varje station/sida innehåller en fråga till besökaren, och ska kunna uppfattas separat och oberoende av varandra. Utställningen är gjord för målgruppen 18–25-åringar, men fungerar bra även för andra åldrar.

Stämplad är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Riksutställningar. Den är en del av ett specialuppdrag som Forum för levande historia fick av regeringen 2016 och visas på flera ställen i landet. 

UTSTÄLLNING: Stämplad

PLATS: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 26 september 2017–14 januari 2018

PRESSBILDER: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

FÖR MER INFORMATION: 

Bakgrund om utställningen: 
Johan Perwe, pressansvarig på Forum för levande historia: johan.perwe@levandehistoria.se, 08-723 87 66

Kontakt Kulturen: 
Anna Ekman, projektledare utställningsavdelningen: anna.ekman@kulturen.com, 046-35 04 41

Maria Bohlin, informatör: maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin