2012-04-23 06:50Pressmeddelande

Städdag på Kulturens Östarp inför säsongsöppnande

null

Måndagen den 23 april  är det stor städdag på Kulturens Östarp. Hela personalen på Kulturen i Lund kommer gemensamt att åka ut för att städa och öppna upp gårdsmiljöerna inför säsongsstarten den 1 maj. Då det blir betessläpp för djuren på Östarp. I år fyller Gamlegård 200 år och detta uppmärksammas med fyra temadagar under säsongen då man kan ta del av livet på denna gårdsmiljö från 1830-talet.

Museichef Anki Dahlin och alla medarbetare från Kulturen finns på plats kl 9.00-15.00 (med avbrott för lunch 12-13). Pressen är välkommen att hälsa på. Ring gärna Erik Roman, tel 046 35 04 47, innan för att bestämma tid och mötesplats på området som är ganska stort.

Välkomna!

Kulturens Östarp
Med hjälp av en generös donation från grevinnan Wilhelmina von Hallwyl kunde Kulturens grundare Georg Karlin köpa Gamlegården i Östarp 1922.Gamlegård är en fyrlängad korsvirkesgård från 1812 med tillhörande trädgård. Till gården hör även en vattenmölla, brytestuga för lin och malttorka. I stället för att bryta loss den ur sitt kulturhistoriska sammanhang och flytta den till Lund, beslöt Karlin att skapa ett levande lantbruksmuseum mitt i kulturlandskapet. I augusti 1924 invigdes Kulturens Östarp som sedan dess blivit ett populärt utflyktsmål. 

Temadagar på Östarp under säsongen
I år fyller Gamlegård 200 år och detta kommer vi att uppmärksamma med fyra temadagar under sommaren då man kan ta del av livet på Östarp. Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Tisdag 1 maj kl 11-17
Betessläpp
Invigning av sommarsäsongen med betessläpp för djuren på Östarp. Möt kor, får, grisar, getter, höns, hästar och kaniner. Denna dag blir det även nyplantering av träd och alla som vill får göra en egen såkruka och plantera ett frö.

Fredag 22 juni kl 11-17
Midsommarafton
Midsommarfirande med folkdans och lekar på Östarp i samarbete med Östarps Gästgiveri som håller öppet. Vi gör gräskronor och håller visning av Gamlegård.

Söndag 29 juli kl 11-17
Lin- och slåtterdag
Lär dig hur man slipar och hanterar en lie. Vi bereder lin, slåttrar och bygger hässjor. Ponnyridning och visning av Gamlegård.

Söndag 26 augusti kl 11-17
Skördedag
Säsongsavslutning då vi skördar råg och binder till kärvar. Ponnyridning och visning av Gamlegård..

Gamlegård håller öppet under perioden maj – augusti:
1/5-15/6 lördag och söndag 11-17
15/6-15/8 tisdag till söndag 11-17
16/8-31/8 lördag och söndag 11-17

Värdar i tidsenliga kläder finns då på plats och berättar om gården och omgivningen. Varje öppen dag är det visning kl 14. Det går även bra att besöka Kulturens Östarp på egen hand.

Läs mer om Kulturens Östarp på www.kulturen.com 

För mer information kontakta:
Anki Dahlin, museichef 046-35 04 02
Emma Malmström, programchef 046-35 04 54
Erik Roman, pressansvarig 046-35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin