2016-06-27 08:30Pressmeddelande

Sommarkvällar i parken på Kulturen i Lund

null

Under fyra kvällar i sommar (30/6, 5/7, 14/7 och 21/7) bjuder Kulturen i samarbete med Sommarlund på fri entré till parken. Välkommen hit och flanera, se på underhållning eller ta en fika i vårt mysiga café.

Caféet är öppet kl 18-20. Underhållning kl 19-20.

Sommarkvällar 2016:

30 juni: Sommarkväll i parken med TenoreAmore (operaquiz). I operan Carmen utspelar sig en av scenerna utanför en fabrik. Vad tillverkas i den fabriken? Vad heter det kända operahuset i Milano? Vem har skrivit operan Trollflöjten? Kom och testa dina operakunskaper i en opera-quiz under ledning av tenorerna Nils Olsson och Johan Palmqvist från Malmö Opera. Njut av vacker musik samtidigt som du kan vinna fina priser, kanske en biljett till kommande föreställningar på Malmö Opera. 

Nils Olsson, Malmös Pavarotti, debuterade 1998 som Cavaradossi i Puccinis Tosca på Anhaltisches Theater i Dessau. Han har i flera år sjungit utomlands, Helsingfors, Glyndebourne, Amsterdam, London och San Francisco för att nämna några exempel, men är nu knuten till Malmö Operan. 2003 representerade han Sverige i ”Cardiff Singer of the World” och 2010 fick han Jussi Björling-Stipendiet. 

Johan Palmqvist har arbetat på Malmö Opera sedan 2001. Han har även medverkat i Skånska Operan och Malmö Operans barnverksamhet, Operaverkstan samt på Det konglige teater i Köpenhamn. Han gör konserter runt om i hela Skåne, bl.a. tillsammans med Nils Olsson.

5 juli: Sommarkväll i parken med Lise & Gertrud. Lise & Gertrud en konsert med en skön blandning av svenska och internationella favoriter, tillsammans med musik från senaste plattan ”Lyckan kommer från ett annat land”. En musikalisk cocktail som rymmer alla färger och stämningar. Att ge sig ut och spela i sommarsverige är något som Lise & Gertrud tycker extra mycket om. ”På sommaren är alla lite mer avspända, lite mindre stressade och mer tillåtande. Då kan vad som helst hända. Mötet med publiken dröjer sig ofta kvar hos oss som fina minnen att plocka fram när höstmörkret gör sig påmint. Publiken är vårt bränsle,” säger Lise & Gertrud.

Lise & Gertrud tillhör toppskiktet av svenska liveartister. Efter 18 år tillsammans på scenen har de en självklar pondus. De har gjort sig ett namn genom att tolkar låtar som ”alla” hört och framför de på ett nytt sätt. Allas våra favoriter lyfts fram och får nytt liv i deras versioner. Tillsamman med sin fenomenala tolkningsförmåga har de under åren utvecklat ett personligt och avspänt mellansnack mellan varandra. Med en befriande självdistans, och glimten i ögat får de publiken att känna sig som en i familjen. Publikkontakten är ögonblicklig. Förbered er på en stund av stor musikalitet, humor, värme, snabba vändningar och två röster som inte lämnar någon oberörd.

14 juli; Sommarkväll i parken med Ale Möller. Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens många inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör.

Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition. Ale Möller är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn, men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rebetiko eller en envis svensk polska.

21 juli: Sommarkväll i parken med Tzeitel. Trion Tzeitel föddes år 2007 ur ett gemensamt intresse för klezmermusik. Med åren har intresset utvecklats till något större och gruppen turnerar nu regelbundet på svenska och nordiska scener med sina stämningsfulla konserter. Utgångspunkten är den traditionella klezmermusiken, musik som spelades av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget och som genom åren både emigrerat och återuppstått över hela världen. Utifrån denna tradition skapar Tzeitel en personlig värld där musikens beröringskraft alltid är det centrala. Här ryms allt från bubblande tvåtaktssväng till sorgfulla sånger, via haltande rytmer och suggestiva kompositioner. Alltid med en dynamik och en lyssnande uppmärksamhet som tar in varje publik.

Trions medlemmar (Anna Cochrane: violin, viola, Sara Fridholm: dragspel, sång, piano, Christopher Andersson Bång: kontrabas) är baserade i Göteborg och Gästrikland och har bakgrunder i olika genrer, framför allt folkmusik av olika slag och visa. År 2010 släppte Tzeitel sitt första album. Våren 2014 kom albumet Återfallet. Med sin andra skiva sträcker sig trion efter en vidgad värld där romska melodier, nordiska klanger och kammarmusikaliska inslag får rum och växer samman till gruppens unika uttryck. Bland influenserna kan nämnas Kroke, Crakow Klezmer Band, John Zorn & Masada String Trio, Alicia Svigals och Astor Piazzolla.

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar.

Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom museet i Lund driver Kulturen även flera andra besöksmål: Livets museumTegnérmuseet och Hökeriet i Lund; Kulturens Östarp i Sjöbo kommun; Medicinhistoriska museet i Helsingborg samt Norlindmuseet på Borgeby slott.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin