2024-03-01 10:14Pressmeddelande

Snart dags för 2 tjugotal på Kulturen i Lund!

Montage Kulturen. Bilden på Louise Brooks kommer från en scen i filmen Pandora's Box, © Ullstein Bild

I utställningen 2 tjugotal djupdyker vi i 1920-talet, en omvälvande tid som på många sätt var början på det moderna samhället. Via en tidstunnel leds besökarna in i 1920-talet där de kan gå på upptäcktsfärd mellan olika teman, både allvarliga och lekfulla. Genom hela utställningen presenteras kvinnor som på olika sätt gör avtryck i samhället under detta decennium. Frågeställningar om vår egen tid, 2020-talet, kommer fram när man drar skjutdörrar åt sidan. Pressvisning torsdag 21 mars kl 10.30.  

Visuellt domineras utställningen av 1920-talet. Avantgardistiska idéer inom konst, mode och design möter ekonomisk utsatthet och nödtorftigt boende. Vi visar många olika typer av föremål ur museet samlingar, allt från vackra festkläder till kondomförpackningar och en motorcykel. Här visas också en stor mängd bilder från tiden, men också olika filmklipp. Musik bidrar med ett extra lager av tidsatmosfär.

1920-talet var en tid för frigörelse och framtidstro, men också en tid med en allt mer hårdnande tidsanda. Det finns likheter med vårt eget 20-tal – ökande ekonomiska klyftor, polarisering, konspirationsteorier, misstro mot ett demokratiskt styrelseskick och ett växande inflytande av populistiska politiska partier och ökande högerextremism. Men det finns också många olikheter.

– Förutsättningarna idag är annorlunda än de var under 1920-talet, men vi vet vad utvecklingen då ledde till. Frågan är hur vi förvaltar den vetskapen, säger Karin Hindfelt som är intendent på Kulturen.

Utställningen tar upp teman som boende, film, mode, konst, sexualitet, identitet, konsumtion, arbete, fritid, teknik och vetenskap. Dagsaktuella frågeställningar på samma teman kommer fram när man skjuter dörrar åt sidan. Förhoppningen är att det stimulerar besökarna till reflektion och samtal. I utställningen hörs också röster från gymnasielever från Spyken i Lund, som diskuterar teman som känns angelägna för dem.

I utställningen lyfter vi fram ett trettiotal mer eller mindre kända kvinnor som alla på olika sätt påverkade utvecklingen under 1920-talet. Vi presenterar vetenskapspersoner, filmstjärnor, konstnärer, politiskt aktiva, internationellt och nationellt kända och okända kvinnor och även några med anknytning till Lund.

– Att försöka skildra och sammanfatta ett helt decennium i utställningsform är egentligen en omöjlighet. Men vi har hittat många fascinerande och berörande livsöden som vi hoppas ska engagera våra besökare, säger Karin Hindfelt.

I 2 tjugotal ryms både det allvarliga och det lekfulla, högt som lågt – allt i en suggestiv stämning.

Utställning: 2 tjugotal. Producerad av Kulturen i Lund.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. Utställningen visas i Textilhallen och Lundahallen.

Utställningsperiod: 23 mars 2024–januari 2026. Invigningen sker dock kvällstid 22 mars.

Pressvisning: Torsdag 21 mars kl 10.30

Invigning: Fredag 22 mars kl 18.00–20.30. Endast förköp via www.kulturen.com/program.

Pressbilder: Bifogas tillsammans med bildtexter, scrolla ner till presskit.

Kontaktperson utställningsgruppen:

Karin Hindfelt, karin.hindfelt@kulturen.com, 046-35 04 12

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin