2010-11-25 08:41Pressmeddelande

Smygtitta på Kulturens förberedelser inför årets julstök!

null

I helgen är det julstök på Kulturen och just nu pågår förberedelserna för fullt. Idag kl 11.00 ger vi pressen möjlighet att ta del av arbetet. Vi slår in Kulturen-bokstäverna utanför Vita huset som julklapp, iscensätter tidsenligt julfirande i Blekingegården. Dessutom finns möjlighet att vara med när en skolklass träffar vår egen 1800-talspiga som berättar om julfirande förr i tiden.

Julstök 27-28 november kl 11-17
Även i år blir det julstök både på lördag och söndag. Lördagens program är specialanpassat för barnfamiljer som får chans att leka jullekar, julpyssla, lyssna på trollmors saga och träffa Kulturens egen tomtefamilj. Söndagen blir det ännu mer av det traditionella julstöket som avslutas med sprakande eldshow i mörkret.

Julstämning i husen 27 november - 9 januari 2011
Under julstöket och resten av julen kan man uppleva hur julen firats i hus från olika tider och platser. Under pressvisningen besöker vi antikvarie Niklas Ingmarsson som håller på med förberedelserna inför julen i Blekingegården.

Julprogram för skola och förskola
Under pressvisningen finns även möjlighet att delta när en skolklass från Eslöv är på besök och träffar museipedagogen Anja Magnusson i rollen som piga från 1800-talet. Eleverna får höra om hur julen firades i Skåne förr i tiden samt prova på olika jullekar.

Välkommen på pressvisning idag torsdagen den 25 november kl 11-12

___________________________________________________

Fakta kring Kulturens julstök:

  • I mer än 40 år har Julstöket har arrangerats på Kulturen
  • ca 75 försäljare av hantverk, design, mat, karameller och julfint
  • Hantverkare i arbete. Julkortstillverkning, blomsterarrangemang, pappersmarmorering, svartsmide, skinnhantverk, trätäljning, halmslöjd, svepteknik, luffarslöjd, ljusstöpning och marsipanmodellering.
  • Fem hus är inredda så som julen firats i hemmen. Flera visas och berättas det om under julstöket
  • Ca 50 programpunkter erbjuds – julmusik av alla slag, eldshow, rimstuga, visningar, lotteri, långdans, luciatåg, julpyssel, tipsrunda
  • Förra året lockade Kulturens julstök ca 12 600 besökare

Lördag 27 och söndag 28 november kl 11-17
Entré 70 kr, 35 kr för studenter, gratis för barn och Kulturens medlemmar. 

___________________________________________________

För mer information kontakta:
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 47
Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord b469alle
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.

KULTUREN Tegnérsplatsen i Lund


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin