2013-01-23 05:00Pressmeddelande

Smycken inleder utställningsåret på Kulturen

null

Lördagen 26 januari invigs Smyckat, en utställning där unga designers inspirerats av skånsk dräkt och gjort spännande alster i oömma material. Smyckat är den första av sju utställningar som öppnar på Kulturen under våren. Det genomgående temat är konst, design och foto men omfattar även en familjesatsning som uppföljare till förra årets Alfonsutställning. Pressvisning torsdag 24 kl 13.

SMYCKAT - unga designers inspireras av skånsk dräkt
Studenter från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg ställer ut smycken inspirerade av skånsk dräkt, som under drygt ett år blir ett inslag i utställningen Dräktmod, som är en del av Kulturens pågående satsning på Folkkonst & Design.

Vid invigningen presenteras utställningen av Kulturens utställningschef Anna Sanfridsson och Gunilla Grahn, lektor på Högskolan för design och konsthantverk.

Datum: Lördag 26 januari kl 14
Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund. Tel 046 35 04 01
Entré: 90 kr, student 45 kr, pensionär 60 kr
Medlemmar, barn och unga under 19 år har fri entré
Bli medlem på www.kulturen.com

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING TORSDAG 24 JAN kl 13.00

KULTURENS UTSTÄLLNINGSPROGRAM VÅREN 2013

SMYCKAT – unga designers inspireras av skånsk dräkt
26 januari 2013 – maj 2014
Med inspiration från skånsk dräkt i utställningen Dräktmod har studenter från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, med inriktning mot smyckekonst, gjort spännande alster i oömma material. Invigning lördag 26 januari kl 14.   

EPA – Martin Bogren
16 feb – 28 april 2013
EPA är en fotoutställning av den skånske fotografen Martin Bogren, som följt några unga pojkar med EPA-traktorer på den skånska landsbygden. Martin Bogrens fotografier har tidigare ställts ut i Skandinavien, USA, Frankrike, Polen och Italien. Bogren fick 2011 Scanpix stora fotopris för sina personliga och suggestiva bilder i fotoprojektet Lowlands. Han har även erhållit flera priser och omnämnanden i internationella sammanhang. Invigning lördag 16 februari, kl 14-15.

Vem är jag?

17 feb – 9 juni 2013
I denna interaktiva utställning visas barns självporträtt från hela världen tillsammans med reproduktioner av självporträtt gjorda av klassiska konstnärer hämtade ur Nationalmuseums och Kulturens samlingar. Här får barn prova att göra egna självporträtt och på ett kreativt sätt fundera över sin identitet. I samarbete med Internationella Barnkonstmuseet. Invigning söndag 17 februari, kl 14-15.

Stradanus – Hovkonstnär hos Medici

17 mars 2013 – våren 2014 
Johannes Stradanus (1523-1605) är en av konsthistoriens mest kända okända konstnärer. Under våren visar vi ett fyrtiotal grafiska blad av denne flamländske mästare, hämtade från Kulturens egna samlingar. Bladen ingår i serien Venationes som visar 1500-talets syn på jakt och djurliv. Invigning söndag 17 mars kl 14 med bandet Spinetta som bjuder på tidsenlig musik.

Romernas Nordiska Kulturhistoria

6 april – 2 maj 2013
Romerna har varit en del av Sverige i 500 år och i vår visar vi romernas boende i Sverige under ca 100 år. En autentisk romsk vagn från 1930-talet visas i vår park samtidigt som vi visar en utställning i Trädgårdsrummet. Invigning Lördag 6 april kl 14 med musikgruppen Gipsy Brothers.

Sinnligt och Sakligt - Lars Håkansson

21 april – 15 sept 2013
En retrospektiv utställning med modernistisk bruks- och smyckeskonst av den skånske silversmeden Lars Håkansson. Invigning söndag 21 april kl 14

Modefotografier - Carl Bengtsson
26 maj - 3 nov 2013
I utställningen Modefotografier visar den internationellt uppmärksammade fotografen Carl Bengtsson en rad starka bilder som fått stor uppmärksamhet. Bilderna har tidigare publicerats i flera av de stora internationella magasinen, bland andra Vogue, Elle, Financial Times’ How to Spend it och Sunday Times’ Style.

FÖR MER INFORMATION:
Anna Sanfridsson, utställningschef, tel 046 35 04 69
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl