2013-01-10 12:51Pressmeddelande

Sista helgen för Popstad Lund

null

Projektet Popstad Lund startade på Facebook där alla som ville fick bidra med bilder, berättelser och kommentarer kring Lunds musikliv åren 1971-1996. Sedan november 2011 har Kulturen visat utställningen med samma namn som omfattar över tusen föremål som privatpersoner lånat ut. På söndag är det sista dagen för utställningen som lockat över 64 000 besökare. 

Popstad Lund
Mellan 1971 och 1996 var Lund en musikalisk metropol. Hit kom världsartisterna och här startade många svenska musiker sin karriär. Musik- och artistlivet blomstrade och satte sin prägel på hela Lund och påverkade dess utveckling.

Ett projekt som startade på Facebook
Projektet Popstad Lund startade på Facebook där alla som ville fick bidra med bilder, berättelser och kommentarer. Denna aktivitet pågår fortfarande på www.facebook.com/popstadlund. Initiativtagare var Martin Persson, Anders Mildner och Petter Lönegård, som alla tre har ett förflutet i och kring musiklivet i Lund.

Utställning på Kulturen
Insamlingen gick vidare och blev insamling av fysiska föremål till en utställning på Kulturen. Här berättas denna Lundahistoria tillsammans med de som var med under perioden. Det handlar om musiker, arrangörer, föräldrar, politiker, grannar och om alla de som lyssnade och dansade.

Förutom utställning har projektet medfört insamlingskvällar, temakvällar, skivmässa, festival, barnkalas, skolprogram kring entreprenörskap, seminarier etc. 

Under 2011 och 2012 har utställningen lockat 64 212 besökare.

1 200 föremål ska nu lämnas tillbaka
Ca 1 200 föremål har lånats ut av privatpersoner till Kulturen och de flesta finns med i utställningen som håller öppet fram till på söndag. På måndag börjar vi nedmonteringen av utställningen. Först skall allt material gås igenom och sorteras efter långivare. Först när hela utställningen är tömd kan vi börja återlämna. Detta sker tidigast om två veckor. Vi kontaktar alla långivare när föremålen är klara för avhämtning.

Sista dagen för utställningen söndagen den 13 januari
Musikkännarna Magdalena Väpnargård och Suzy Lindberg, som båda två varit med och gjort/påverkat utställningen, är på plats kl 13-15 och visar och berättar. 

För mer information:
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47, erik.roman@kulturen.com 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin