2007-07-05 17:00Pressmeddelande

Serrano på Kulturen i Lund

null

Den internationellt kände fotografen och bildkonstnären Andres Serrano ställer ut sin bildsvit A History of Sex på Kulturen i höst. Sviten består av 14 porträtt av människor som utför olika sexuella handlingar. De försöker inte dölja akterna de utför, utan tittar rakt på betraktaren. Deras blickar tycks säga: Det här är jag, men vem är du?

Andres Serrano arbetar med de klassiska frågorna i sin konst - livet, kärleken och döden. Han tar även upp religion och sexualitet i flera av sina verk. Serrano är uppfostrad katolik och gillar kyrkans symboler. Samtidigt dras han till ämnen som gränsar till det oacceptabla och utmanar gärna sina och andras tvångsföreställningar.

Arbetet med A History of Sex beskriver Andres Serrano som en process där han hade en idé om en sexuell situation eller fantasi som han ville skildra. Modellerna har själva satt gränserna för vad som kan och ska visas. De tittar rakt in i kameran, vilket står i stark kontrast till de akter som de utför när de blir fotograferade. Det är lätt att känna sig provocerad av deras blickar. Kanske beror det på att vi oftast ser på vårt sexliv som något privat. Den öppna sexualiteten är en kontroversiell fråga.

A History of Sex invigs av Andres Serrano och, författaren och konstkritikern, Sune Nordgren på Kulturen i Lund den 23 september. Utställningen, som kommer från Paula Cooper Gallery i New York, finns på Kulturen året ut. Den kommer att visas varje dag av våra guider och det finns även möjlighet till samtal i utställningen.

Utställnings- och pressansvarig
Utställningsansvarig är Viveca Ohlsson, telefon 046-35 04 93. Pressansvarig Kulturen, Petra Kanvall, telefon 046-35 04 17 alt petra.kanvall@kulturen.com. För mer utställningsmaterial och pressbilder, gå till www.kulturen.com. Lösenordet är b469alle.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl