2014-04-30 11:27Pressmeddelande

Säsongsstart med djursläpp på Kulturens Östarp 1 maj

null

Sommarsäsongen på Kulturens Östarp börjar med en fanfar på kohorn och sedan släpps gårdens djur  ut vid Gamlegård. Här finns lantraser som Ringamålakor, Göingegetter och Skånska Blommehöns. Under dagen kan man sedan åka häst och vagn, höra vallmusik och titta på gamla vallinstrument,  gå Östarps nya spår i kulturlandskapet och följa med på visningar. Torsdag 1 maj kl 11-16 med fri entré. 

Lantrasdjuren på Östarp visas upp av nya gårdsbrukaren Emma Johansson. Dessutom är Kulturens värd Jessica Ljung på plats, tillsammans med trädgårdsmästarna Kristina Bakran och Christel Meijerhöffer. Riksspeleman Erik Ask Upmark spelar vallmusik och visar gamla vallinstrument. 

Så här ser programmet ut torsdag 1 maj: 

Kl 11 Invigning med fanfar på kohorn. Djuren släpps ut vid Gamlegård.

Kl 11–16 Gamlegård är öppen.

Kl 11.30 Riksspeleman Erik Ask Upmark visar gamla vallinstrument på innergården.

Kl 12 Gå Östarps nya spår med trädgårdsmästaren och upptäck växter, djur, människor och hus.

Kl 13 Åk häst och vagn vid Möllegården.

Kl 14 Visning av Gamlegård.

Kl 15 Visning av gårdens djur – samling vid Gamlegårds portar.

Se sommarens program på Östarp här. Kulturens Östarp ligger mellan Veberöd och Blentarp i Sjöbo kommun. Det tar knappt en halvtimme att köra bil till Kulturens Östarp från Lund eller Malmö. Vägen dit är skyltad från Veberöd.

För mer information:
Maria Bohlin, informatör: 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Pressbilder bifogas!

Om Kulturens Östarp: 
På Östarp kan man uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård som är öppen för besökare under sommarsäsongen. Till gården hör också en vattenkvarn, en vindmölla, en brytestuga för beredning av lin och en malttorka.

Runt gården finns ett kuperat kulturlandskap lämpligt för sköna promenader. På Östarp finns också äldre lantrasdjur  -– Skånska Blommehöns, Göingegetter, Ringamålakor, Gotlandsruss, Skånegäss, Blekingeankor, Mellerudskaniner. och Linderödsgris (grisarna kommer under maj eller juni) Här kan du även duka upp till picknick eller äta gott på Östarps Gästgivaregård som drivs av familjen Vollmer.

Genom en generös donation kunde Kulturens grundare Georg Karlin köpa Gamlegård i Östarp 1922. Istället för att flytta den till Kulturen beslöt han att skapa ett levande museum mitt i kulturlandskapet.

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, som får bidrag från Region Skåne och Lunds kommun. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin