2007-04-17 15:35Pressmeddelande

Sagan om ägget 29 april – 9 september 2007 på Kulturen i Lund

null

Varje stund blir en människa till. Det är ett förunderligt under. Alla har vi varit med om det. Men hur var det nu det gick till när ägget och spermien möttes och just ditt liv tog fart? Utställningen "Sagan om ägget" är inspirerad av ägget och berättar om gamla myter och nutida forskning. Vi visar ägget i konsten och samlarens ägg. I ett meditativt rum kan du drömma om livet i livmodern eller vila i stillheten innan universum föds. Utställningen har sitt ursprung i prof i obstetrik och gynekologi Nils-Otto Sjöbergs hängivna samlande av konstägg och ur en fascination över Det Stora Undret, livets uppkomst.

FORSKNING OCH MYTOLOGI
Gårdagens forskning kan vara dagens myt. Och dagens forskning, hur ser man på den imorgon? Religion och forskning möts i stamcellsfrågan på ett spännande sätt. Hur resonerar olika religioner kring forskning på befruktade äggceller? Och när blir egentligen människan människa? Detta har kommit att bli en mycket viktig etisk fråga för forskningen. Många människor är ofrivilligt barnlösa. Ny teknik ger emellertid nytt hopp, men även här är den etiska diskussionen en nödvändig följeslagare till de vetenskapliga framstegen.

ÄGGET I KONSTEN
I många av jordens skapelsemyter berättas hur världen föddes ur ett ägg. Världsägget knäcktes. Gulan blev solen och vitan månen. Dessutom har många hjältar fötts ur ett ägg. Även guden Eros föddes ur ett. Mycket konst har inspirerats av myten kring ägget och av dess sköna, rena form. "När jag ser äggets form får det mig att tänka på oändligheten" sa filosofen Platon. Hieronymus Bosch, Salvador Dali, Constantin Brancusi är några av konsthistoriens stora som använt ägget som en viktig faktor i sin symbolvärld. I utställningen finns också en spännande gallerigång, fylld av verk av konstnärer som Maria Lancing, Ulla Kraitz, Pål Svensson, Magnus G:son Liedholm och många fler, som på olika sätt inspirerats av ägget, dess form och symbolik. Utställningen avslutas i samlarens salong. I ett trivsamt vardagsrum med hyllor efter hyllor fyllda av de mest förunderliga ägg, samlade av prof i obstetrik och gynekologi Nils-Otto Sjöberg kan man läsa om äggen såklart, som vart och ett bär en historia.

PRESSVISNING OCH MER INFORMATION
Torsdagen den 26 april kl 10.30 på Kulturen. Då finns Nils-Otto Sjöberg och Caroline Owman på plats för att berätta om utställningen.
Utställningen invigs den 29 april kl 14.00 av Mark Levengood.

Kontakta gärna Caroline Owman, utställningsansvarig, tel 046-35 04 92, caroline.owman@kulturen.com.
Informationschef Kulturen, Karolina Falkheimer, tel 046-35 04 41, 070-69 59 268 alt karolina.falkheimer@kulturen.com.
För pressbilder, gå till www.kulturen.com. Klicka på press, lösenordet är b469alle.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin