2023-03-01 08:10Pressmeddelande

Retrospektiv utställning om mönstermästaren Sven Fristedt på Kulturen i Lund 

Fotot av Sven Fristedt är privat. Montage: Kulturen i Lund

Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem. Den 1 april öppnar den färgstarka utställningen Sven Fristedt – Mästare i mönster på Kulturen i Lund.  Pressvisning fredag 31 mars kl 10.30. 

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Sven Fristedt är född 1940 och har varit bosatt och verksam i Skåne sedan 20-årsåldern. Kulturen i Lund har nu producerat en stor retrospektiv utställning om hans långa och omfattande konstnärskap, från första mönstret för textilindustrin i slutet av 1950-talet till nutid. Urval och innehåll har tagits fram i nära samarbete med konstnären. Förutom många av trycken för industriell tillverkning visas även unika objekt och skulpturer, och nygjorda handtryck utförda på Konstnärernas Kollektivverkstad i Malmö. Skisser och material som har inspirerat ger en inblick i den konstnärliga processen.

Intendent Anna Lindqvist tycker att det har varit fantastiskt att jobba ihop med Sven inför utställningen.

– Vid varje besök hos honom har han skapat en ny bild; målat, tryckt eller skulpterat. De nya verken skapar en självklar kontinuitet i hans långa konstnärskap. Att besöka utställningen kommer bli som en upptäcktsfärd i hans fantasi, säger hon.

Vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Utställningen belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Den är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Kulturen har också samarbetat med Borås Cotton som kommer att göra nytryck av några av Sven Fristedts mönster. Under utställningsperioden kommer de nytryckta tygerna att säljas exklusivt i museibutiken på Kulturen i Lund och på Designarkivet i Nybro.

Utställning: Sven Fristedt – Mästare i mönster. Producerad av Kulturen i Lund i nära samarbete med Sven Fristedt. Byggd för att fungera som vandringsutställning. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. 

Utställningsperiod: 1 april 2023–28 januari 2024

Pressvisning: Fredag 31 mars 2023 kl 10.30. Sven Fristedt medverkar på pressvisningen. Meddela gärna om du kommer genom att mejla maria.bohlin@kulturen.com

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskit.  

Kontakt:

Anna Lindqvist, intendent och projektledare på Kulturen i Lund, 046-35 04 21, anna.lindqvist@kulturen.com 

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin