2009-03-31 14:30Pressmeddelande

Refricater - porträttserier av Christer Järeslätt

null

Den 17 maj öppnar Kulturen utställningen "Refricater" - 60 porträtt med kända serieskrapare - av fotografen och konstnären Christer Järeslätt. Hans idé är att låta serieskaparnas bildvärld följa med in i bilden. Lösningen blev att låta dem göra ett refricat och rita direkt på negativet.

Refricater kommer från latinets refricare som betyder riva upp eller förnya, och det är precis vad Christer Järeslätt låtit sina negativ utstå. Med nålar, gem, uttjänta kulspetspennor och andra tillhyggen har 60 tecknare gått lös på negativets fuktiga emulsion direkt efter att bilden blivit framkallad. Järeslätt vill ha råhet, spontanitet, stundens ingivelse och omständigheternas tillfällighet parat med tecknarens egen kreativitet och flyhänthet rakt in i sina lika snabbt komponerade polaroidporträtt av svenska serietecknare.

Vad som började som ett samarbete med två av Sveriges bästa serietecknare växte snart till ett experiment kring porträttets djup och utvecklingsmöjligheter, sammansmältningen av två konstformer utan skarvar eller distans. I utställningen finns bl. a Max Andersson, Lars Sjunnesson, Lena Ackebo och Joakim Pirinen representerade.

För att göra porträtten använder sig Järeslätt av ett Polaroidmaterial i 4x5 tums storlek (ca 10x13cm) som framkallat ger både en påsiktsbild och ett negativ. Det är negativet, som efter några minuters sköljning, bearbetats manuellt av den avbildade tecknaren. Oftast har detta skett direkt efter fotograferingen. Bilderna har sedan skannats och printats utan ytterligare digital bearbetning. I alla fall, utom ett, är bilderna tagna i miljö med en handhållen blixt som enda ljuskälla. Samtidigt som Refricater utvecklades till ett projekt beslutade Polaroid att upphöra med all tillverkning av Polaroidfilm. För att säkra utställningens slutförande dammsögs norra Europa på allt befintligt material.

Christer Järeslätt är född 1963 i Halmstad. Han är utbildad vid Högskolan för fotografi och film i Göteborg samt på Fria Målarskolan i Halmstad. Idag är han verksam som konstnär och fotograf i Malmö. Han finns representerad av Galleri Lilith Waltenberg i Malmö samt Tres Hombres Art i Tylösand, Halmstad.

För mer information kontakta:

Utställningsansvarig: Viveca Ohlsson, 046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

Presskontakt: Anna Ekman, 046-350441, anna.ekman@kulturen.com

Pressbilder finns på www.kulturen.com. Lösenordet är b469alle.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin