2012-08-30 05:00Pressmeddelande

Prova på att lägga stråtak på Kulturen

null

Vi fortsätter underhållet av våra hus på Kulturen. Just nu får stråtaken på Hylla smedja och Västra Vrams prästgård ny taktäckning av råghalm. Besökarna är alltid välkomna att ställa frågor till hantverkarna, och söndag 2 september kan de själva prova på att lägga stråtak. 

Vi har tagit in hantverkare från Knadriks Kulturbygg för att lägga om stråktaken, och de lagar samtidigt småskador på taken. Arbetet beräknas pågå ett par veckor in i september, men exakt hur lång tid det tar beror också på vädret. Regniga dagar får arbetet ligga nere.

Hantverkarna är väldigt positiva till nyfikenhet och frågor från besökarnas sida, för de vill gärna sprida kunskap om den gamla tekniken. Söndagen den 2 september ger de besökarna möjlighet att själva prova på att lägga stråtak på en takmodell på marken. 

Här kan du läsa mer om stråtakstäckningen på Kulturen: http://www.kulturen.com/byggnader/bakom-kulisserna/se-hur-straktak-laggs/

Omfattande utvecklingsarbete på Kulturen
Omläggningen av stråtaken på smejdan och prästgården är en del av Kulturens satsning på underhåll av de kulturhistoriska byggnaderna på friluftsmuseet. Under sommaren har vår damm renoverats, och en omfattande renovering/restaurering av Herrehuset har inletts. Samtidigt fortsätter uppbyggnaden av Dackestugan, där vi använder timmer som avverkats och bilats enligt gamla hantverkstraditioner. 

Nya utställningen ByggnadsKulturen
För byggnadsvårdsintresserade besökare finns också vår nya utställning ByggnadsKulturen, som invigdes i juni år. Här kan man se hur vi byggt under olika tidsperioder, med olika material, tekniker och verktyg. I utställningen visar vi väggar i genomskärning, där ena sidan visar exteriören och den andra interiören. Vi hoppas att besökaren inspireras att lära sig mer om hur vi kan vårda och ta våra på det kulturarv som sitter i våra väggar. 

Evenemang: Prova på att lägga stråtak
Datum: Söndag 2 september kl 12-16
Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund
Pris: Ingår i entréavgiften. Medlemmar och barn/unga under 19 år fri entré. Vuxen 90 kr, pensionär 60 kr, student 45 kr. (Priserna gäller september-april) 

För mer information: 

Vid regnväder kan hantverkarna inte jobba med stråtaken. Om journalister vill träffa Knadriks Kulturbygg och Kulturens begyggelseantikvarie Carita Eskeröd vid ett annat tillfälle än 2 september är det därför bäst att ringa och komma överens om en tid. 

Carita Eskeröd, bebyggelseantikvarie Kulturen
Tel 046-35 04 60, carita.eskerod@kulturen.com

Ingmar Melin, Knadriks Kulturbygg
0708-67 02 78 

Erik Roman, pressansvarig Kulturen
046-35 04 47, erik.roman@kulturen.com 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin