2015-05-05 07:00Pressmeddelande

Pressvisning Världen på Kulturen

null

Välkommen på pressvisning av vår nya stora utställning Världen på Kulturen onsdagen den 6 maj! Utställningen breder ut sig över tre våningar i det nyrenoverade Herrehuset, och tar sin utgångspunkt i vår stora keramiksamling. Keramiken kompletteras med andra föremål från våra internationella samlingar som förstärker upplevelsen. Världen på Kulturen blir en resa i mönster och material, som berättar mycket om kulturmöten och spridning av religioner, konst och vetenskapliga idéer.

Keramiken hos tidiga och stora civilisationer som Kina och Persien påverkade den europeiska och därmed även den svenska keramiken. Kunskapen om hur man gör fajans, porslin och glasyrer spreds via handel och vandrande hantverkare, och via handelsvägarna spreds också religioner. Dekorer, mönster och former uttrycker olika föreställningsvärldar, och har inte bara en dekorativ betydelse.

En av Nordens största keramiksamlingar
Vår samling av keramik är en av de största i Norden. I utställningens urval finns Kinas keramik från äldsta tider fram till 1700-talets importerade ”vita guld”. Islamisk kultur och konst lyfts fram genom fajanser från Persien och Mellanöstern och i de spansk-moriska fajanserna. Renässansens fajanser från Spanien, Italien och Holland möter det kinesiska porslinet, och en europeisk porslinstradition utvecklas bland annat i Meissen i Tyskland. Den sprids med hantverkare över Europa och även till Sverige, med fajanstillverkning vid Rörstrand och Marieberg.

Utställningen sträcker sig över tre våningar i det omsorgsfullt renoverade Herrehuset. Förenklat kan man säga att utställningens första våning visar influenser från olika världsreligioner, andra våningen visar vi hur olika delar av världen har influerat oss i Norden, och tredje våningen är en fördjupning i europeiskt porslin.

Med hiss och nytt trapphus uppfyller nu Herrehuset moderna krav på tillgänglighet och säkerhet. Arkitekten för ombyggnaden av huset, Ulf Ernfors, har haft den svåra uppgiften att kombinera moderna krav med hänsyn till husets tvåhundraåriga historia. Vi är glada över att nu kunna erbjuda besökarna en vacker och inspirerande utställning i detta stora hus.

Utställning:
Världen på Kulturen (en basutställning och därför utan slutdatum) som visas i Herrehuset.
Innehållsansvarig: Eva Kjerström Sjölin
Scenograf: Wanja Djanaieff

Pressvisning:
Onsdagen den 6 maj 2015, kl 11.00. Vid pressvisningen medverkar Eva Kjerström Sjölin som är ansvarig för utställningens innehåll samt museichef Anki Dahlin.

Invigning: Söndagen den 10 maj 2015, kl 14.00. Utställningen invigs av antikvitetsexperten Li Pamp.

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund

Pressbilder: bifogas tillsammans med bildtexter. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner. 

För mer information:Eva Kjerström Sjölin, ansvarig för utställningens innehåll, 0704-97 05 04 eva.kjerstromsjolin@kulturen.com

Anki Dahlin, museichef, 046-35 04 02, anki.dahlin@kulturen.com

Karin Schönberg, intendent och utställningsproducent, 046-35 04 21, karin.schonberg@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl