2017-06-21 07:00Pressmeddelande

Pressvisning: Utställning om Hasse och Tage på Kulturen i Lund

null

Hasse Alfredson och Tage Danielsson var Sveriges mest kända komiker på 1960- och 1970-talet. Nästan varenda människa kunde citera något ur deras repertoar. Radion sände repriser av deras revyer. I tv syntes de titt som tätt. I bilarnas kassettbandspelare underhöll Lindeman-sketcher under långresan. Och biopubliken längtade ständigt efter deras nästa film. I samarbete med Universitetsbiblioteket i Lund har vi skapat en utställning med utgångspunkt i unikt arkivmaterial från komikerduons bolag AB Svenska Ord.

– Arkivmaterialet är väldigt rikt, vilket vi försöker ge en känsla för i utställningen. Att göra urvalet har varit fantastiskt roligt och svårt. Vi har försökt hitta sådan som är roligt för både Hasse och Tage-fans och för personer som inte har så mycket relation till dem, säger utställningsproducent Sofie Bergkvist. 

Svenska Ord är det aktiebolag som Hasse och Tage startade tillsammans 1961 för att kunna göra det som de älskade mest av allt – att få människor att skratta. Utställningen berättar både om Hasse och Tages samhällsengagemang och om deras sätt att skapa komik. Genom originalmanus, anteckningar, trycksaker, rekvisita och roliga exempel från deras repertoar får besökarna en chans att komma humorduon närmare.

– Vi har också skapat plats för interaktivitet i utställningen. Bland annat kan besökarna gå upp på en scen och testa vad som är roligt att säga från scenen. Det finns också andra spännande inslag som en Svenska Ord-fläta och en monter med föremål med anknytning till deras repertoar, säger Sofie Bergkvist. 

Genom ett samarbete med Anagram/Lund Comedy Festival knyter vi an till vår tid. Tillsammans har vi gjort filmade intervjuer med nutida komiker, som pratar om humorns roll i samhället och den ständigt aktuella frågan: kan man skämta om allt? Hasse och Tage återkommer också under årets Lund Comedy Festival, i form av en Hyllningsshow till Hasse & Tage och Humorkunskap under ett lunchsamtal.

UTSTÄLLNING
Hasse och Tage. Utställningen är ett samarbete mellan Kulturen och Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet samt Anagram/Lund Comedy Festival, och delfinansieras av Crafoordska stiftelsen.

PLATS
Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen. Utställningen visas i Lundahallen.

PRESSVISNING
Torsdagen den 29 juni kl 10.30. Utställningschef Christian Penalva hälsar välkomna, sedan berättar utställningsproducent Sofie Bergkvist från Kulturen och Håkan Håkansson från Universitetsbibliotekets samlingsavdelning om utställningen.

INVIGNING
Lördagen den 1 juli kl 14.00. Komikern och skådespelaren Sanna Persson invigningstalar.

PRESSBILDER
Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går bra att fotografera under pressvisningen.

FÖR MER INFORMATION

Sofie Bergkvist, utställningsproducent, 0722-41 05 02, sofie.bergkvist@kulturen.com

Christian Penalva, avdelningschef utställningar, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin