2019-02-04 12:32Pressmeddelande

Pressvisning på Livets museum: utställningen ”Lek och aktivitet”

UtställningsskissUtställningsskiss

Onsdagen den 13 februari öppnas en uppdaterad lekutställning på Livets museum i Lund. Den har namnet Lek och aktivitet. Här kan barn i alla åldrar ikläda sig rollen som vårdpersonal och på ett lekfullt sätt lära sig mer om kroppen och hur den fungerar. 

I den nya utställningen, belägen längst upp i den korridor som utgör Livets museum, har vi fokuserat på analoga lösningar där det går att dra, röra eller lyfta på det mesta. I det så kallade organpusslet gäller det att sätta fast de utsågade organen på rätt ställe på en stor trädocka. På samma sätt kan man på en annan docka lyfta på en rad luckor för att få reda på roliga fakta om kroppen. Vilken muskel är det som aldrig vilar? Och hur många kilo hud tappar vi egentligen på ett år? Under en lucka över näsan kan man inte bara lära sig hur mycket snor man sväljer varje dag, utan även känna på något grönt och slajmigt.

På väggen ses en rad olika virus och bakterier som kan orsaka allt från lunginflammation till förkylning, men även en bakterie som är snäll mot magen. Kanske kan dessa sjukdomar botas inne på lekutställningens mottagning, där man inte bara kan röntga sina patienter utan även titta på röntgenbilderna i ett ljusskåp. Här kan man även sätta på sig doktorsrocken och undersöka sina kamrater med stetoskop. På spädbarnsvågen kan de allra minsta, det vill säga dockorna, vägas och tas om hand. Avslutningsvis finns det något riktigt smittsamt i utställningen som man som tur är inte blir sjuk av!

I lekutställningen har vi skapat ett kreativt utrymme där barn, efter att ha upplevt resten av museet, kan få leka och bearbeta det som guiderna berättat om. Genom att bjuda in till lek kring utställningens teman, vill vi uppmuntra barn till fortsatt lärande om kropp och hälsa.

Utställning: Lek och aktivitet

Pressvisning: 
Onsdagen den 13 februari kl. 10.30 välkomnar vi journalister till en pressvisning av den nya lekutställningen Lek och aktivitet på Livets museum. Då visar representanter från Kulturen och Sydsvenska Medicinhistoriska sällskapet utställningen. Det kommer även att finnas några leksugna barn på plats, som ni gärna får fotografera (vi har skrivna tillstånd från vårdnadshavare).

Plats: 
Livets museum, Lasarettsgatan 5B i Lund (bakom restaurang Valvet)

Tid:
Onsdagen den 13 februari kl. 10.30. 

Pressbild: Vi bifogar en utställningsskiss. Scrolla ner och klicka på bilden för att ladda ner den. Ni är välkomna att fotografera under pressvisningen, då barn leker i utställningen. 

För mer information:
Mats Engström, intendent på Kulturen, 046-35 04 08, mats.engstrom@kulturen.com

Irene Jakobsson, Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, guide Livets museum, 0723-00 95 84, dr.jakobsson@gmail.comOm Kulturen i Lund

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Här berättas också om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund, till exempel inom dialys och utvecklingen av respiratorer. Biologi blandas med teknik och utställningen tar upp frågor kopplade till den mänskliga kroppen. Allt i en interaktiv och modern utställning där du själv blir delaktig. Livets museum drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete med Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin