2017-11-15 16:40Pressmeddelande

Pressvisning på Livets museum – Att se in i kroppen

null

Söndagen den 19 november öppnar utställningen Att se in i kroppen på Livets museum i Lund. Den handlar om teknik som gjort det möjligt att titta in i den mänskliga kroppen utan att först öppna upp den. Allt startade för drygt 100 år sedan då den tyske fysikern Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte en ny slags strålar – strålar som kunde passera genom kroppens vävnader och fångas på fotografisk film.

Forskarvärlden omfamnar upptäckten

Forskarvärlden förundrades över upptäckten och ville genast undersöka om detta verkligen kunde stämma. Redan ett år efter upptäckten hade över 1000 vetenskapliga artiklar och 50 böcker i ämnet skrivits.

1901 fick Wilhelm Röntgen det första nobelpriset i fysik. Han skänkte hela prissumman till sitt universitet.

– En sympatisk detalj är att han inte sökte patent på någon av sina konstruktioner. Han tyckte att strålarna, som han kallade ”X-strålar”, tillhörde hela mänskligheten, säger intendent Mats Engström från Kulturen.

Allmänheten fascinerades

Även allmänheten fascinerades i högsta grad. I populärpressen talades det både om ”bilder av själen” och om huruvida denna nya teknik skulle sätta stopp för allt framtida privatliv. Kunde tekniken användas för att se genom kläderna?

I Storbritannien tog driftiga affärsmän vara på tillfället och sålde vad de beskrev som ”röntgensäkra” damunderkläder. Från USA rapporterades det om en professor som ville bestråla kranierna på mindre begåvade studenter för att därigenom ge dem kunskaper som annars vore otillgängliga för dem.

Röntgen på tivoli

En av de första röntgenapparaterna i Sverige fanns inte på ett sjukhus, utan på den stora Nordiska industri- och slöjdutställningen i Malmö 1896. På områdets nöjesfält roade den danske film- och tivolidirektören Ole Olsen allmänheten med en röntgenapparat som han köpt i Berlin. De nyfikna besökarna fick bland annat se en groda genomstrålas. En av besökarna beskrev det som ”en rätt egendomlig benrangeldans”. Tivolibesökarna kunde även få sina händer genomlysta.

Bilddiagnostiska metoder

Sedan Röntgens upptäckt har utvecklingen inom den medicinska bilddiagnostiken gått starkt framåt och det finns idag ett flertal olika tekniker för att se in i kroppen. Datortomografin är en vidareutveckling av röntgentekniken. Den skapar en tredimensionell bild, vilken gör att kroppens organ kan studeras från många olika vinklar.

Magnetisk resonanstomografi är en annan metod där inga röntgenstrålar används, utan istället ett mycket starkt magnetfält. I utställningen visas Nordens första magnetkamera som byggdes i Lund i början av 1980-talet.

Pressvisning: Torsdagen den 16 november kl 10.00 välkomnar vi journalister till en pressvisning av Att se in i kroppen. Då visar representanter från Kulturen och Sydsvenska Medicinhistoriska sällskapet utställningen. 

Plats: Livets museum, Lasarettsgatan 7 i Lund (bakom restaurang Valvet)

Invigning: Söndag 19 november kl 14.00

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går bra att fotografera under pressvisningen. 

För mer information: 
Mats Engström, intendent på Kulturen, 046-35 04 08, mats.engstrom@kulturen.com

Irene Jakobsson, Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, guide Livets museum, 0723-00 95 84, dr.jakobsson@gmail.com

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Här berättas också om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund, till exempel inom dialys och utvecklingen av respiratorer. Biologi blandas med teknik och utställningen tar upp frågor kopplade till den mänskliga kroppen. Allt i en interaktiv och modern utställning där du själv blir delaktig. Lives museum drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete med Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet. 

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin