2022-09-07 05:45Pressmeddelande

Pressvisning på Kulturen: Scandinavian Design of Everyday Life

Föremål från utställningen Scandinavian Design of Everyday Life. Foto: Åsa Liffner

Från 1930-talet och fram till 1970-talet skapade några av Skandinaviens bästa formgivare bruksföremål för hemmet, som nu blivit eftertraktade klassiker. Nya idéer och nya material drev fram utvecklingen, och under efterkrigstiden började företag tävla om att förse konsumenterna med de bästa produkterna – bruksföremål med lång livslängd, där funktion, form och ekonomi samspelade. I utställningen Scandinavian Design of Everyday Life visas delar ur samlaren och författaren Thomas Lindblads unika samling av skandinaviska vardagsföremål. Pressvisning 23 september kl 10.30.

I Sverige förde Svenska Slöjdföreningen från 1910-talet en framgångsrik kampanj med målet att engagera konstnärer som formgivare i industrin. Idéerna formulerades bland annat av Gregor Paulsson i boken Vackrare Vardagsvara (1919). Nya material som aluminium, plast och rostfritt stål möjliggjorde masstillverkning till låga priser. Pressglaset genomgick en teknisk utveckling, som gjorde det både hållbart och billigt. Danska, finska, norska och svenska designers fick efter andra världskriget stort utrymme att skapa vardagsföremål, och gick in för uppgiften med stort allvar. Produktionen kulminerade 1960 till 1970.

Konsumentorganisationerna var pådrivande när det gällde att utveckla funktionella bruksföremål och tillverkningen granskades bland annat av husmorsorganisationer. Det är ingen överdrift att säga att aldrig har så många välgjorda kastruller och andra ting sett dagens ljus, som i sextiotalets Skandinavien. Dessa framsteg väckte uppmärksamhet och fick priser på internationella utställningar och mässor.

Thomas Lindblads samling har byggts upp under 25 år och är den största och enda samlingen i sitt slag. Till utställningen har han valt ut såväl klassiker tillverkade i miljoner exemplar, som mer okända ting, som ändå var vägröjare för modernt tänkande. Upptäck, eller återupptäck, besticket Thebe, kastrullen Party, vickningsgaffeln Piruett, konservöppnaren Röda Clara, termosen Kaffemoster, Bernadottepannan och plastservisen Zoom. Många av tingen lever vidare i daglig tjänst – det är hållbar design.

Utställningen kompletteras av Thomas Lindblads bok Design till vardags (2021) som kommer att finnas som läsexemplar i utställningen och till försäljning i museibutiken.

Utställning: Scandinavian Design of Everyday Life. Detta är en vandringsutställning skapad av Thomas Lindblad och Tove Alderin Studio. Kulturen i Lund är först ut med att visa den.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. Utställningen visas i Ystadhuset på museets norra område.

Utställningsperiod: 24 september 2022–27 augusti 2023

Pressvisning: Fredag 23 september kl 10.30. Thomas Lindbladh och utställningens formgivare Tove Alderin berättar om utställningen och föremålen.

Invigning: Lördag 24 september kl 13.00

Pressbilder: Bifogas, med bildtexter. Scrolla ner till presskitet. Foto: Åsa Liffner.

Kontaktperson: Christian Penalva, utställningschef på Kulturen i Lund, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin