2019-04-28 19:27Pressmeddelande

Pressvisning: Onsjöstugans nya gestaltning som undantagsstuga

Onsjöstugan. Foto: KulturenOnsjöstugan. Foto: Kulturen

Nu öppnar vi Onsjöstugan igen, efter en omgestaltning av både interiören och utemiljön. I samband med en restaurering av stugan fick vi fram ny kunskap om dess ursprung, och vi har nu valt att gestalta den tid då den var en undantagsstuga för änkan Gunhild Andersson och hennes son Anders. Den 2 maj kl 10.30 visar vi Onsjöstugans nya gestaltning under en pressvisning.
 
Stugan var en del av en gård som låg i byn Jonstorp, utanför Höör i Skåne. På gården bodde Gunhild och Sven Andersson tillsammans med sonen Anders, som var döv. När pappan dog efter en lång tids sjukdom, sålde Gunhild gården till en granne.  
 
Undantag
Mor och son bodde kvar på ”undantag”. Det var ett avtal som innebar att de kunde bo kvar i huset och att den nya ägaren försåg dem med bland annat mat, mjölk och ved. Deras hem var enkelt, men de var inte fattiga.  
 
Dagligstugan
Onsjöstugans dagligstuga har fått en möblering som stämmer med den schematiska grundmöblering som i stort sett alla dagligstugor i allmogemiljö i södra Sverige möblerades utifrån. Den väggfasta bänken, långbänk och bordändes-bänk stod vid rummets ena sida, med ett bord framför. Ofta fanns ett vråskåp i hörnet över bordändes-bänken. Bredvid sättugnen (som eldades från köket) fanns det en stol eller en kakelugnsbänk. I hörnet diagonalt mot bordet stod husbondfolkets säng. Detta var de fasta punkterna – sen fylldes resten av rummet ut med enklare sängar, skåp, en klocka med mera beroende på vad man behövde och hade råd till. 

Bouppteckningar
Vi har letat upp och jämfört bouppteckningarna efter Sven Andersson och hans fru Gunhild Andersdotter för att få en uppfattning om vilka möbler, husgeråd, textilier med mera som kan ha funnits i hushållet när Gunhild och Anders bodde där. Det är tydligt att de under tiden från Svens död 1843 tills det att Gunhild dör 1865, varit tvungna att sälja vissa mer värdefulla inventarier. 

Staket av lokal typ
Utemiljön har också fått en ny gestaltning. Tydligast är kanske den nya inhägnaden, som är en typ av staket som tidigare var vanlig i mellersta Skåne. Genom en beskrivning i Folklivsarkivet vet vi att den fanns i byn Långhult, som var grannby till Jonstorp där Onsjöstugan ursprungligen stod.

Staketskiss från Folklivsarkivet.

Staketskiss från Folklivsarkivet.

Pressvisning av Onsjöstugan:
Projektledare Niklas Ingmarsson och trädgårdsmästare och pedagog Kristina Bakran visar den omgestaltade Onsjöstugan. 

Datum och tid: Torsdagen den 2 maj kl 10.30

Plats: Kulturen i Lund. Besöksadress: Tegnérsplatsen i Lund

Pressbilder: Fotografera gärna under pressvisningen! Ett par bilder bifogas, scrolla ner. För att ladda ner bilden högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

Kontakt: Niklas Ingmarsson, projektledare, 046-35 04 11, niklas.ingmarsson@kulturen.com 



Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin