2015-08-31 07:00Pressmeddelande

Pressvisning Medicinhistoriska museet i Helsingborg

null

Välkommen på pressvisning av utställningen Tro, hopp och hälsa på Medicinhistoriska museet i Helsingborg, onsdagen den 2 september kl 11.00. Den nya utställningen handlar om synen på hälsa, vad som anses friskt eller sjukt och hur detta har förändrats över tid. Genom nedslag i Helsingborgs egen medicinhistoria vill vi berätta om sambanden mellan hälsa, sjukdom och samhälle. 

Medicinhistoriska museet i Helsingborg drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne. Det inryms på entréplan i gamla Barnsjukhuset på Bergaliden. Museet kommer att vara öppet tisdagar och torsdagar kl 10-14, samt för bokade visningar för grupper. Kulturen samarbetar med Helsingborgs medicinhistoriska förening kring värdskap och visningar.

Från tro och hopp till vetenskap
En resa i medicinens historia är en resa i mänsklighetens historia. Det handlar om liv och död. Men det handlar också om tro och hopp. Före 1900-talet hade de allra flesta aldrig träffat en läkare. Blev man sjuk vände man sig till en "klok fru" eller liknande. I läkeböckerna rekommenderades regelbunden bön och ånger. 

Utvecklingen av den naturvetenskapliga medicinen har på ett dramatiskt sätt påverkat människans levnadsvillkor och ges idag en allt större plats och förklarar allt fler delar av vårt samhälle utifrån en vetenskaplig horisont. Sexualitet, kroppsvikt, stress, intelligens, uppfostran och hygien är bara några exempel på områden som gärna förstås utifrån medicinska termer. Samtidigt syns ordet hälsa överallt. 

Begreppet hälsa
Vad menar man egentligen när man talar om hälsa och vem bestämmer vad som är sjukt och friskt? Vem har egentligen ansvar för min hälsa och vilka krav kan jag som individ ställa på samhällets vårdinsatser? Det är frågor som vi hoppas att besökaren ska reflektera över. 

Under pressvisningen visar intendent Mats Engström den nya basutställningen Tro, hopp och hälsa. Utställningen invigs med speciellt inbjudna fredagen den 4 september kl 14.00 (journalister är välkomna!) och öppnar för allmänheten tisdagen den 8 september. 

Pressvisning: Intendent Mats Engström från Kulturen visar utställningen Tro, hopp och hälsa. Margareta Olsson från Kultur Skåne berättar om Region Skånes satsning på Medicinhistoriska museet i Helsingborg. 

Plats: Medicinhistoriska museet i Helsingborg, i gamla Barnsjukhuset på Bergaliden 20. 

Tid: Onsdagen den 2 september kl 11.00

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går förstås också bra att fotografera under pressvisningen. 

För mer information: 
Maria Bohlin, informatör Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Sedan hösten 2013 har Kulturen uppdraget att driva Medicinhistoriska museet i Helsingborg och Livets museum i Lund samt att förvalta Regions Skånes medicinhistoriska samlingar. 

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin